Monday, April 30, 2007

Aulik emand või neiu!

From: N.N.
Sent: Thursday, April 19, 2007 12:02 PM
To: 'kena.tytarlaps@N.maakond.ee'
Subject: vabandage (ettevaatust, terav ja isiklikuvõitu kiri)

(nõrganärvilised, ärge lugege; edastage rahulikule ja kindlameelsele inimesele, kes läbi loeks, pehmendaks ja refereeriks)

Tervist, aulik emand või neiu,

Olen lugenud oma kaks korda selle lehekyljepikkuse "Tere tulemast N. maakonda!" lehekyljelise reklaami teksti. Ja nyyd tõi yks meie neljast toredast reklaamikujundajast kolmanda UUE TEKSTI. Paraku olen ma seda lugenud liiga vähe, et ma seda peast teaksin ja oskaksin pimesi teha vajalikke parandusi. Ja sestap olen tige, kurb ja masendunud, kuigi alles pool tundi tagasi oli mul yle kahe nädala _kõige parem_ tuju. Ausalt.

Kaks või kolm korda juba kujundatud ja kyljendatud ja toimetatud tulevasele trykisele UUT TEKSTI saata on yks kindlamaid viis teenida välja järgnevas tootmisprotsessis osalejate viha ja põlgus otse sydamepõhjast (pole minu otsustada, kas see viha on õiglane või mitte, kuid olgu kõrgemad väed minu tunnistajateks, jumalate päralt, et see on tõsi).

Kui teil teinekord on tegemist ykskõik millise kirjastamisasutusega, siis ÄRGE PALUN saatke neile teksti ära, kui see teie poolt lõplik pole. Poolikute tekstidega pole sellistes kohtades midagi teha ja tavaliselt pole kellelgi põhjust kujundajale või kyljendajale saata poolikuid mustandeid. Seega eeldatakse reeglina, et saadetud tekst on lõplik ja läheb tootmisse, tähendab: toimetamisse, kyljendamisse ja keeletoimetamisse-korrektuuri ning lõpuks trykki. Mõistlik on eeldada, et yksikuid parandusi võib poole tootmise pealt saata (nt paranduste loend, mis viitab lõigule, lausele või/ja reale, nii et toimetaja saaks parandused sisse viia – selline teguviis teenib minu silmis igale inimesele kannuseid ja mõistliku inimese renomee), palun väga, aga Wordi faile, täistekste vms – pigem surm häbi kätte ja vajumine maa alla.

Selle kirjaga ei esinda ma mitte oma tööandjat (PALUN ÄRGE SYYDISTAGE LEHTE! Vajadusel võtan vastu isiklikult kutseid duellidele sellel samal e-posti aadressil), vaid yksnes minu sygavalt isiklikku siirast frustratsiooni nädala kõige kiiremal hommikupoolikul. Ma tõesti loodan, et selle siinsest väljendusest on veidi abi, et muuta maailma veidi paremaks ja õiglasemaks (erinevalt tyhja ning kõleda ja kylma maailmakõiksuse poole suunatud vaiksest appikarjest ja masendushyyust, mis igal sellisel korral nii või naa vallandub) ning lisaks sellele palun vabandust, kui ma teie, aulik emand või neiu, tundeid kuidagi puudutasin.

Kõike head,
N.N.,
nyydseks kurb, kuri ja tige keeletoimetaja, kelle osaks on täna lugeda reklaame

P.S. Olen isegi avalikus sektoris töötanud ja seetõttu mõistan sektori töö spetsiifikat ja loomuomaseid probleeme, mis seal valitsevad. Tunnen Teile siiralt kaasa ja palun kõiki mulle teadaolevaid jumalaid, kelle abiga asjalood paraneda võiksid.

Jumalate abiga ja kõike head,
N.N.


Yks mu sõber saatis mõne aja eest kellelegi sellise kirja.
Kui te ei soovi samasugust kirja saada, käituge palun mõistlikult.
Kena päeva teilegi.

Sunday, April 29, 2007

Dialektika: estontsõ vse urodõ, a ne vse urodõ estontsõ

Trollipeatuses seistes rääkis põnn, et kogu see jama tundub täiesti ebareaalne. Elad oma elu, askeldad ringi, teed syya või otsid poest jakki ja päikeseprille ning see kõik ei mahu kuidagi samasse linna, kus on katkised poeaknad ja märatsev lumpen.

Läksime trollile. Seal arutles seltskond turskeid noormehi teemal "Estontsõ vse urrrodõ". Maha minnes ahmis põnn õhku, enne ei julenud hingata. Syrreaalsus muutus superreaalsuseks.

Samas pole "tiblad, raisad, tuleks kõik maha lyya või tagasi venemaale kupatada, nendega pole meil midagi rääkida" ja "estontsõ vse urrrodõ" vahel mingit vahet. Loll on loll, sõltumata rahvusest või keelest. Ja lollidel pole ideoloogiat ega aateid, on ainult kihu kuhugi tormata, tyhi pilk ning suunurgast nõrguv ila.

Eralistides lärmitsevad vanad metsavennad, kes sõdivad siiamaani oma lapsepõlvesõdu, langevad paraku samasse kategooriasse.


***

5 tunniga saadi 600 abipolitseinikku. hurraa. mina kampaaniatesse ei usu ja kahtlustan, et neist vähemalt poolte puhul kehtib sama reegel mis USA presidendivalimistel: kes võiks seda ametit pidada, ei taha, ja kes tahavad, need ei tohiks. mis keelab eilsetel märatsejatel täna e-postiga avaldust saata?


***

Ja veel kord: yks vigadest on kahtlemata haridussysteemis. Viisteist aastat on nämmutatud ja mämmutatud jutukesi integratsioonist, vene kooli yleviimisest eesti keelele, nõuetest haridustöötajate eesti keele oskusele ja nii edasi ja nii tagasi. Vene koolidele õpikute tegemine pole kunagi prioriteet olnud. Meil pole neidki õpetajaid, kes kõigis vene koolides eesti keelt annaks, kõigi ainete omadest ei maksa unistada; ega selle palga peale ka muidugi vabatahtlikult minda.

Kui vene koolide õpetajad toovad lapsed demonstratsioonile, kuidas saab siis uskuda, et nendesamade õpetajate valiku, hindamise ja koolitusega kõik korras on? Haridusministrid tegelevad juba aastaid eelkäija jälgedesse roojamise, porisõja ja kurat teab millega veel, et ainult tööd tegema ei peaks.

Muuseas, kui eestlaste arvates on see suurepärane, et venelaste keskmine palk jääb eestlaste omale vähemalt kolmandiku, kui mitte poole võrra alla, ning et Tallinnas tuleb eesti teenindajaid tikutulega otsida, mida me siis imestame? Kui sa kuulud synnijärgselt inimryhma, kelle puhul sekretärist või santehnikust kõrgemale tõusmist silmapaistvaks saavutuseks peetakse, miks peaksid sa sellist yhiskonda armastama? Ning ärge tulge mulle ruthlaatretama, et myyja on sama tähtis kui poeketi juhataja. Ma ei usu, et Laatre saab sama palju palka kui Rimi myyjad.


***

Eelmise nädala nägu oli Guglunk. Praegu käib kõikjal kampaania loosungite all "tuvasta!", "nimeta!" ja "ytle, kes on pildil!" Ei tea, kas Guglunk kah passinime on saanud?
Oleks ysna irooniline, kui ta oleks näiteks Jaagup või Johannes.

Saturday, April 28, 2007

Lilled on nunnud

Aga mina käisin täna teatris.
Või mis täna, noh, nyyd juba eile.
Näidati "Nabuccot" - mulle kui assyyrlasele möödapääsmatu teos. Pealegi meeldib mulle juba muistsest ajast Verdi, nii et igati asjakohane. Ning tõesti, nuriseda pole midagi. Nagu yteldi: "Jassi Zahharov on nii mõnus, et lahe on vaadata juba sedagi, kui ta lavale tuleb. Ehkki on muidugi veel parem, kui ta ka laulab."

"Nabuccot" lavastades lennatakse ikka selle orki, et hakatakse kujutama assyyria rõivaid ja olustikku nii, nagu meie seda ette kujutame, mitte Verdi või VT kaanoni järgi. Naljakas oli vaadata, kuidas sebis ringi suur hulk inimesi, kõigil peas kas need kenad tordikujulised mytsid, mille järgi otsustades nad kõik olid kuningad, või siis, hullem veel, peas kolme sarvepaariga mytsid ja käes toikad symbolitega, mille järgi oli tegemist jumalatega. Samas pidid nad justkui lihtsalt kellegi kaaskonda kehastama.

See selleks, yldiselt oli pilt vahva ja ilus ja värvikirev. Estonia ooperid sarnanevadki koomiksifilmidele: need on pikitud paksult täis kaadreid, kus kiiskavais rõivis lavalised sirutavad käed maaliliselt kuhugi, kus neid on raske ja ebaloomulik hoida, ning tarduvad paigale, et fotograafid ja tänavakunstnikud saaksid oma pildid ära teha. Staatiline liikumine, koomiksifilmide esteetika.

Verdi on mõnegi muu kõrval kergesti vastuvõetav ja tajutav. Kui ta otsustab ikka võimas olla, on tal väge rohkem sees kui pistikust tuleb. Esimese vaatuse lõpus oli kyll jabur kuulata, kuidas reipa ja suisa optimistliku muusika saatel lauldi: "Teid tuleb äära häävitada, trallalallallaa, juhhei!" Ent kyllap seostub see ka viisiga, kuidas meil tänapäeval libretodega ymber käiakse. Tõlkes vastab kymneminutisele dialoogile kaks nappi rida ning kavas mainitud "suurepärased värsid" jätavad mulje, et jutt on mõnest muust teosest. Idiosynkraasiprobleemid ehk.

Yldse tahaks kunagi libretosid lugeda. Kas teie olete iial mõnd libretot lugenud? Mina ei ole. Värssdraamasid kyll, hulgi. Noid on ka laiatarbeväljaannestes massiliselt, libretosid pole kohanud. Oleks huvitav näha. eks ole seegi näitaja, et amatööride netifoorumites on kõikvõimalikke muid tekstivorme, ent mitte seda. Tõsi, väljasurev või vähemalt haruldane vorm. Aga mõni võiks ju ometi olla? Tuleb kunagi uurida, millal on lahti Teatri- ja Muusikamuuseum ja mil viisil sinna lugema pääseb.

Kunagi ostan plaadi. Mälu pole enam see, meelde jääb vaid lapsest saati kuuldu.
Meeste kemmergus ymisesid kõik pärast etendust orjade koori.


***

20 minutit pärast meie lahkumist löödi Estonia aknad sisse.

Põhja politseiprefekt Raivo Küüt kinnitab, et olukord oli kontrolli all. Estonia aknad löödi sisse, sest nii oligi vaja. Ausalt yteldes oli see juba pikemat aega plaanis. Kavatsused olid hoolikad, vajalikud agentuurid olid ammugi teinud kõik tarvilikud mõõdistused ja sihtotstarbelised pildistused. Akende sissepeksjad olid erariides politseinikud, keda abistasid abipolitseinikud ja kaitsesid kaitsepolitseinikud. Ka politsei peab saama kuidagi oma esteetilisi vaateid väljendada, teha kirjandus- ja teatrikriitikat endale jõukohaste ja mõistetavate vahenditega. Olukord oli kontrolli all.


***

Falck Balticsi juht Urmas Sõõrumaa ütles, et valitsuse ja politsei öine tegevus Tallinna kesklinna piirkonnas oli täiesti läbimõtlemata. "Initsiaatorid, eeskuju näitajad, oleks pidanud kinni võtma ja 24 tunniks rahunema viima," rääkis Sõõrumaa. "Seda, mis aga toimus, oli kahju vaadata, kuidas näiteks kunsti- ja käsitööpoodide pidajad oma ärisid ise kaitsesid."


Riidepoe "Sulle" omanik: turvafirmast helistati ja öeldi, et kuna nad nemad ise kohale tulla ei saa, kas äkki poeomanik ise saab kohale minna.


Hugo Bossi poe omanik: oli öösel kohapeal, kuid kaitsta oma äri ta ei suutnud. "Politsei ei teinud mitte midagi. Ühel kellajal saabus suurem hulk politseinikke ja piiras maja ümber. Videolt on näha, et pool tundi on saadud siin vabalt tegutseda, inimesed olid jõukudega siin sees."

Hiina restorani Kathmandu klienditeenindaja Andres Vimm tunnistas, et kuna turvafirma Alfastar neile appi ei tulnud, olid omad vahendid käepärast võtta. "Meil oli kuumad veed valmis," ütles Vimm. Tema ja kaastöötajad hoidsid hinge kinni, kui märatsev jõuk mööda tänavaid liikus ja enda järel lõhutud linna jättis. Restorani visatud kivi on siiani alles, põrandal vajavad koristamist klaasikillud.

Kapten Tenkesi omanik Tõnu Hellam pole rahul politsei ja turvafirma tööga: "Helistan Falcki, olen kümme aastat neile maksnud. Nemad ütlevad, et ei julge kohale tulla!" rääkis Hellam. "Ja selle aja sees, kui ma siin öösel kella poole kolmeni olin, ei näinud ma siin Pärnu maanteel ühtegi politseinikku," ütles Hellam.
Kapten Tenkes on vaatamata katkistele akendele täna avatud.


Niisiis: politsei tegevus oli läbimõtlemata. Ja olgu jumalad tänatud! Oleks nad selle läbi mõelnud, poleks nemadki kodust välja tulnud. Just nagu Falck.

Ennustan teelehtede ja veiniklaasi põhja pealt, et kindlustus suhtub asja nagu turvafirmadki: ega te meile selle eest pappi maksa, et me teie jamadega tegeleksime. Meil on lihtsalt väga ilusad ja kurvad silmad.

Huvitav, palju neil päevil ka lahkumisavaldusi tuleb?


***

Slohtuleht, 27.04.2007 02:27
Eesti noored kogunevad hetkel Vabaduse väljakul. Mõnel neist on käes parajad kaikad. Noormehed kavatsevad venelasi mööda linna otsima minna. Eestlased aktiviseerusid suhteliselt hilja, alles siis, kui vene noored olid juba korraliku rüüstetöö teinud. Väidetavalt seetõttu, et eestlased istusid vanalinna pubides ega ei teadnud asjast midagi.


Gorjatšije estonskije parni.


***

Tunaeile tegutses igayks veel oma nime all. Eilseks olid politseinike nimesildid kinni kaetud ja lärmajate näe ees rätikud. Tänavavõitluse klassika: vastastikusel vaikival kokkuleppel keeldub kumbki pool oma tegude eest hiljem vastutamast. On saabunud see huvitav aeg, millega hiinlastele omistatud needuses ähvardatakse. Nimetuse aeg.


***

Postimehel on huvitav väljendusviis:
Kell 23.27 liigub sadakond matsi mööda Viru tänavat vanalinna poole ja peksab sisse lillemüügiputkade aknaid. Lilled võeti kaasa ja kingiti jõuguga koos liikuvatele tüdrukutele.


***

Vaatasime põnniga arvutist uudiseid. Pool tundi räägiti ryystamistest, politseist, poodidest, poliitikast ja katkistest akendest. Ja siis... ilmateade. Põnn hakkas naerma.

See on 9/11 efekt. Kui tuleb midagi nii tyhist kui ilmateade, hakkadki naerma.


***

Praeguseks on Eesti syndmused Google Newsi maailmarubriigis juba neljandal kohal pärast Venemaad, Saudi Araabiat ja Somaaliat ning otse enne Mstislav Rostropovitši surma. Rebimine on tihe. Siiski on teateid 459, silma jäävad Irish Times, MSNBC, Moscow Times, BBC, Houston Chronicle, Guardian, Times...
Ei saa kurta.


***

Martin Helme ja Kalev Rebane meeldivad mulle sama vähe kui vastaspoole populistid. Samas on Helme intervjuus Slohtulehele paar asja, millega ma isegi nõustun.

Toimuv šokeerib meid nii palju ja huvitab väljamaalasi nii vähe just seepärast, et mujal poleks selles midagi imepärast, Eesti on aga korralikult sumbunud konnatiik. Ja hea on. Mõne aasta eestki poleks me midagi taolist ette kujutanud. Ka 1991. aasta augustiputš möödus mõnevõrra rahulikumalt, iseseisvuse väljakuulutamisest rääkimata. Praegune olukord on saavutatud mitmepoolsete hoolikate jõupingutustega pikaaja vältel, tyhja koha peale mullistusi puhudes on ponnistatud on nii Venemaal kui ka Eestis.

Eks on ysna selge, et kogu pronkssõduri-aktsiooniga on lootusetult hiljaks jäädud. Kymne või isegi viie aasta eest, kus ka Venemaa koristas oma kolgastest kasutut rauakola, võinuks sõduri niimoodi ära viia, et keegi poleks köhinud. Isegi oodata pool aastat või aasta, kuni kõik valvurid on tydinud valvamast ning lärmajad lärmamast, võinuks selle poole tunniga ära vedada ning asi tahe, jama palju vähem. Praegu aga...

Viimase aasta jooksul on Eesti poliitikud ise, eriti muidugi reformikondlased, teemat hoolikalt õhku täis puhunud ja yleval hoidnud. "Me teeme sellega kohe midagi! Ei, siiski veel mitte... Aga varsti! Ei, siiski veel mitte... Homme hakkame seda kuhugi vedama! Ei, ootame veel..." Kui liita pidev otsustamatus, mis sest kujust lõpuks ikkagi saab, läheb ka kõige rahulikum hing igikestva mämmutamise ja nämmutamise mõjul närvi. Valimiste eel oli kuid eriti oluline loosungite ja lubadustega vehkides jamale veel yks vint peale keerata. Ära siis niisama herilasepessa istu, enne peksa teist ikka toikaga. Ning ka mõnele koalitsiooniläbirääkimistel osalenule jäi mulje, et pronkssõdur on Ansipile tähtsam kui muud punktid. Nyyd on sõnnik yles kaevatud, supilusikasse sätitud, törts vahukoort peale lastud ja suu poole teele saadetud - ainult maitse yllatab miskipärast me gurmaane.


***

Andrus Kivirähk kuulutas laupäevases Päevalehes:
Me patrame suure suuga integratsioonist; räägime sellest, et aeg on küps muuta vene koolide gümnaasiumiharidus eestikeelseks, samal ajal kui needsamad gümnasistid rüüstavad öösel viinapoode, kisuvad õnnelikult naerdes varastatud suitsu ja skandeerivad: "Rossija! Rossija!" ning mis eriti naljakas: "Fašizm ne proidjot!" Ja ometi korraldavad nad sealsamas nii stiilipuhta kristalliöö, et Hitler ja SA pruunsärklaste staabiülem Röhm võiksid nende üle õigusega uhked olla.

Kas politsei omadega hakkama sai või mitte, on vaieldav. Kindlasti võinuks ka hullemini minna. Näiteks siis, kui politsei teinuks sama, mida turvafirmad. Kindlasti võinuks ka paremini minna. Näiteks siis, kui sissepiiratud sajast inimesest vahistatuks yheksakymmend, mitte neli-viis, või kui oleks vähem aega raisatud ajakirjanikele. Kirjelduste järgi sai iga kesklinnas viibinud reporter nina paar-kolm korda mullaseks. Aga mis meil neist.

Igal juhul on tegemist Eesti haridussysteemi läbikukkumisega. Suur jagu Tallinna kesklinnas möllanuist on syndinud pärast Nõukogude Liidu lagunemist, igatahes algas neist enamiku koolitee Eesti Vabariigis. Tänavale läksid Tallinna vene koolide õpilased, Eesti haridussysteemi saadus. Võõras propaganda, ässitajad ja muud kurikaelad on vahukoor tordil, põhimaius on aga me endi kypsetatud. Nii et kui on tahtmine kedagi sõimata, palume lahkesti lähima peegli manu.

Kõigi sõdade parima kahuriliha on ikka olnud kooliõpilased. Neisse pole elu veel systinud ilusate sõnade vastaseid antikehi, immuunsussysteem on veel nõrk ning mõnele selle väljaarendamiseks aega ei jagugi. Selles suhtes pole vahet, kelle või mille eest mõni neist väidab end sõdivat. Kaarli kiriku juures rusikaid raputanud noortel polnud erilist vahet, nii nagu pole vahet nõukogude myytide kangelaslikel polgupoegadel Suures Isamaasõjas ja eesti myytide kangelaslikel koolõpilastel Vabadussõjas. Sõda on sõda, ja kui keegi imestas, mis teevad demonstratsioonidel kolmeteistaastased, on vastus lihtne: seda, mida alati. Sõdivad võõraid sõdu.


***

Kell 00.09 Päevalehe reporter Oliver Õunmaa teatab Viru tänavalt, et politsei on nüüd lillekioskite kaitsele asunud ja nende ette aheliku moodustanud. Samal ajal on Viru tänaval näha teismelisi Eesti piigasid, kes üksteisele lilli jagavad ja kilkavad, et lilled on nunnud.

Friday, April 27, 2007

Veebiajakirjandus: info kui uimane kissell

Päevalehtede saidid on aeglased. Nagu ikka suurte jamade korral, on kõige stabiilsem Äripäev, kus info pole kyll eriti operatiivne, aga kõik oluline on olemas. (Annika oli siiski miskil ajal Pärnu maanteel, loodame, et viga ei saanud.) EPL ei võta yldse toru ja Postimees venib nagu tatt. Neil on muidugi eriti intelligentne komme oma lehte kogu aeg uuendada, nii et kui yhendus on sant ja jutt pikk, kaob see sul poole lugemise peal eest ning oodates lähevad seljakarvad halliks. Lisaks topib P-mees suvalistesse kohtadesse isekäivituvaid videoaknakesi, nii et brauseri teises aknas nahistades hakkas järsku Ansip lobisema. Eesti lehtede saite teevad praegu teismelised, tuleb see mood kuidagi yle elada. Kannatame ära.

Kõige funktsionaalsem allikas ongi praegu blog.tr.ee. Minutit pole vaadanud, see on viimasel ajal liialt alla käinud. Aga lappad 20 blogikirja läbi ning teadki juba rohkem kui teada tahtsid.

Kes ytles, et muus maailmas uudised Eestit ei maini? Malaisia 13. kuninga kroonimise ja Guernica 70. aastapäevaga on muidugi raske konkureerida, ent Google Newsis rääkisid päringus "Estonia" rahutustest esimene, kolmas ja viies viide. Lugema ei hakanud, kyll homme jõuab ka.

Enne homset ei viitsi kyll asja pikemalt analyysida ning siis on juba kõik kohad jahumist täis. Samas - kui igayhel on ses asjas midagi ytelda, kyllap oleks mulgi. Eks näis, kas muude tegemiste kõrvalt aega leian.

Thursday, April 26, 2007

Kellele ei meeldi Johnny Depp?

Tegelesin omal käel pisut uurimistööga ning pyydsin leida vastust noorte kõrtsumeeste Kaalikese ja Paku eksistentsiaalsele kysimusele.

Tõsi, eestikeelsest veebist tuli guugeldusele "ei meeldi Johnny Depp" vastuseks yksainus juhtum, nimelt ei meeldi Depp yhe mulluse Postimehe artikli kommentaatori Manni emale.

Ingliskeelne "don't like Johnny Depp" andis seevastu 13 200 tulemust, "doesn't like Johnny Depp" lisas sellele 2490. Kõik kokku seega 15 690 inimest. Ehkki tegelik hulk on ilmselt veidi pisem, mõni tulemus on otsingus mitu korda ja mõni kommenteerib teist, ei ole asi yldse lootusetu. Sellise publikuga majandab yhe kõrtsu ära kyll.

Rohkem kahjuks aidata ei oska, mulle Depp meeldib. Aga poisid, ärge heitke meelt, keegi kartis isegi Virginia Woolfi. Näidake Deppi rohkem ja lähemalt, kyllap temagi populaarsust kaotab. Proovige näiteks suure pildiga näonahast või hammastest.

Intjuligentsid rokivad edasi

Intervjuust samalt lehekyljelt:
Olen lennanud ka vana bi-tüüpi lennukiga "Tiger Moth".
Et siis lennuk, millele meeldivad nii lennukid kui ka helikopterid?

Ma komposeerin ju veel tele jaoks ka, igasugu taustad dokumentaalide jaoks jne.
Intervjueerija ilmselt eksis, õige sõna on "komposteerin".

Järgmiseks räägib staažikas "kultuuriajakirjanik" korduvalt näidendist "Caweman" (hea fantaasia korral võiks see olla "Kraaksmees") ja näidendi "režissörist".

Aga noh, samas on Poni ja Klaidi kavas ka õhtu nimega "Best Video Hits Of Ever" ehk siis Ita Everi parimad videolöögid. Väärikas vanuses diiva on vanas eas veel videokunstiga tegelema hakanud - tubli, väga tubli! Oleks mul tema jaks...

Muusikayritused intjuligentsidele

Keegi tahtis homses lehes kirjutada nii:

C-JAM Kvartett: neli meest, neli tooli, neli tšellot ja meeliköitev muusika. Kavas valitud kirev buklett teoseid maailma muusikaliteratuurist.
Selge see, kui juba literatuur, siis muidugi ka buklett.

Vanasti räägiti kadakasakslastest ja pajuvenelastest. Kodus kypsetatud libainglaste kohta oli ka mingi sõna, kahjuks olen selle ära unustanud.

Anonyymse iluleja ja teiste temasuguste rõõmuks tuleb Ponis ja Klaidis yritus nimega Valburg’s Night. Arvake ära, millal.
Vastused saatke palun Ponile ja Klaidile.

Wednesday, April 25, 2007

Ilusad inimesed

(Ettevaatust, diskrimineerin.)

SomethingAwfuli foorumis vesteldakse kenadest poliitikutest. Eks seal ole igasuguseid, aga mõni torkab tõesti silma.

Pisike loend:
* Ségolène Royal, Prantsuse presidendikandidaat
* Ruby Dhalla, Kanada parlamendisaadik
* Julia Tõmošenko, Ukraina endine peaminister (yks haruldane pilt leiti ka lahtiste juustega)
* Mary Carey, California kubernerikandidaat
* Stephanie Herseth, Lõuna-Dakota parlamendiliige
* Daniela Santanchè, Itaalia Rahvusliku Alliansi liige
* Ilona Staller ehk Cicciolina, Itaalia endine parlamendiliige (alustas Itaalia esimeses rohelises parteis)
* Natasha Stott Despoja, Austraalia demokraatise endine juht
* Condoleezza Rice, USA riigisekretär
...ja rida meesterahvaid, keda ma lähemalt ei uurinud. California praegune kuberner näiteks.

Samas pole Eestilgi midagi häbeneda. Viimastel valimistelgi oli päris kena saak, peaks minema ja Eesti kuvandit kaunistama. Kahjuks tuleb praegu meelde vaid see vahva politoloogipiiga, kes usub vist tänini, et USAs on riigikeel. Keda veel soovitada?


P.S. Yldse on Eesti poliitika näiteks Hollandi või Rootsi kõrval konservatiivne ja rahumeelne. Ei ole meil ei piraate ega loomakaitsjaid, onu Donaldi parteist ja pedofiilidest rääkimata. Ja Uus-Meremaa suuruselt teist religiooni meil ka ei registreerita. :(


P.P.S. Diskrimineerisingi. Ainus meesterahva link viitas Terminaatorile. Ja paras talle!
Vt ka.

Päikesepoisid: punktimälu

Vahel on juhe juba hommikust peale koos. Avastad järsku, et ei mäleta elementaarseid asju. Loodad teise peale. Tema ei mäleta ka.

A says:
argh. hommikujuhe. "lisatasu 24,50 eurot" või "24.50 eurot"? aga ilma eurota?
B says:
olen komaga pand alati
A says:
hm
B says:
aga ilma eurota oleks vist punkt...
A says:
aga kas eesti keeles pole seal mitte punkt ja sellest siis see segadus inglise allikatega? või oli see vastupidi?
B says:
võimaitia
B says:
eitia
A says:
ei, punkt oli inglises tuhandete vahel, järelikult oli neil komakohtade ees....koma? aga miks ma mäletan, et meil oli miski teisiti?
A says:
arrrrgh
B says:
oot
B says:
neil on koma tuhandete vahel
B says:
komakohti märgivad punktiga
B says:
vaata oma klaviatuuri Num Padi
A says:
mis, mul on seal koma
A says:
ja siis?
B says:
a mul on punkt
A says:
tyng!
B says:
nojah, et inglise: 10,000.07
meie: 10 000,07
A says:
jah, saa nyyd siis aru
A says:
need on ju numbrid lihtsalt
A says:
aga 4.12 kirjutati viina hinnaks juba väga ammu

Tuesday, April 24, 2007

Monk. Adrian Monk

Demotivatsioonipostereid mäletate?
Ei mäleta? Minge ja vaadake.

Nyyd mäletate.
Seega minge ja vaadake uut portsu.

Ja siis tulge tagasi ja ytelge, kas ka teil tekib tahtmine ylemisel pildil keskmise mehe käsi õige nurga alla käänata?

Raamatu-uudised, 8. osa: postipakid ja bestsellerid

Täna tuli jälle portsjon häid raamatuid. Mis uued nad nyyd nii väga on, aga minu töises raamaturiiulis kyll.

* Kim Stanley Robinson, The Years of Rice and Salt. Failina loetud, aga nii pagana hea asi peab endal riiulis olema. Kogu aeg kiidan, nyyd ilmselt laenutan ka.
Täiesti eepiline - ja seda sõna kõige paremas mõttes.

* Richard Adams, Watership Down. Kultusteos. Lugenud pole, kuulnud olen. Multikat on meil kah näidatud, tõlkima ja kirjastama peab ise.

* Robert Markley (toim), Virtual Realities and Their Discontents. Ei ole lugenud, ei ole kuulnud, ei mäleta, kust ma ta leidsin. Ent raamat, milles artiklit Neal Stephensoni Lumevaringust illustreerib skeem Toora kommentaaride paigutusest, ei saa ju ometi halb olla.


***

Tegelikult oli yks kastike Raamatukoist ka. Meil on siin varsti parem raamatukogu kui Ristikivi Seltsil. (Mis on yldse yks niru asutus, lasi muuseumil ära surra ja puha. Mine või appi.)

* Endel Nirk, Teeline ja tähed.
* Karl Ristikivi, Valitud kirjad 1938-1977.
* Karl Ristikivi. Kirjanduslik päevik.
* Bernard Kangro, Karl Ristikivi. Kirjad romaanist.
* Kirjad üle mere. Mart Lepiku kirjavahetus Julius Mägiste, Karl Ristikivi ja Bernard Kangroga.
* Karl Ristikivi, Viimne vabadus.

Ja magustoiduks:
* Maie Kalda, Tuglasest Ristikivini. Eesti proosa 1906-1940.
Minu ajal seda veel õpikuna ei pruugitud.
* Pentti Saarikoski, On või ei ole. Euroopa serval.
Miks ostavad inimesed vanade asjade ylessoojendusi, kui eelmistki väljaannet on poest kenasti saada?
* Vassili Aksjonov, Armastus elektri vastu.

Kahjuks oli Raamatukoi arvepidamine jälle ajast maas ja "Ei juhtunud midagi" asemel anti mulle mu raha tagasi. Kurb. :(

Suitsupoiss ja pohlamops

Veel reklaami. Trykitakse ära reedeses lehes, aga ma ei usu, et Ester liigse levitamise vastu protesteeriks.

12. aprillil käisid maitsjad maitsmas ja sööjad söömas ning kuulutavad nyyd, et 2007. aastal hinnati tiitliga Tunnustatud Eesti Maatoit sihukesed asjad:

AS Arke Lihatööstus
Suitsukeedusink “Suitsumops”
Poolsuitsuvorst “Ahjuvorstike”
Kodune pihv

OÜ Jäneda Mõis
Praad “Kutsari kiusatus”
Praad “Jäägri kõhutäis”

OÜ Kitse talu
Hapukapsas

OÜ Luke Farmimeierei
Valgehallitusjuust Breti Brie

Pihlamari OÜ
Porgandi-pohlamarjamoos
Metsamarja segumoos (vaarikas, mustsõstar)
Rannametsa haldjamoos (mustikamoos)
Vaarikamoos
Porgandi-astelpajumoos

Pilguse Mõis OÜ
Speltanisu küpsised kirsside ja piparmündiga
Lillesoola, kadakamarjade ja ürtidega suitsune lambakints

OÜ Puhu Kaubandus
Ahjurulaad
Pikkpoiss pohlamarjadega “Pohlapoiss”
Forelli-majoneesitarretis
Pasteedirull
Sült

AS Silva-Agro
Kana rukkikuues
Suitsukeele-oasalat mädarõikakastmega

Vetsitall OÜ
Hiiu lambaroog
Kruubipuder köögiviljapärjas
Praad “Vetsi vedruvanker”

Eks siin ole igasuguseid, aga mõni tekitab kyll tahtmise proovida. Kana rukkikuues näiteks. Ja Pohlapoiss on ilus nimi. Suitsumopsi kohta ei tahaks kysida, kelle lihast. Sööks vaikides ja kurvalt. Haldjamoos on muidugi veel hullem.
Mõtteid mitmesuguseid.
Näiteks: lõuna jõudis kätte.

Wanted: Õrn lumekurat

Vahetan koopamateeria õrna lumekuradi vastu.

Juhtus nii, et ostsin juba teise eksemplari Maarja Kangro luulekogust "Tule mu koopasse, mateeria", aga "Kurat õrnal lumel" on siiani saamata. Kaubamaja raamatupoes oli otsas kah, viimati myydi jaanuaris.

Nii et kui kellelgi on, eks.

Friday, April 20, 2007

Ja jälle langeb sulatõtt su suust

Kas Te tõesti pole märganud, et juba mõndaaega valitseb meid tunne, et "Jaak, kurat, maa - jalad juba põhjas!"? Meil on nüüd "oma car'id ja oma villad", karusnahad ja õhtuülikonnad, ärid ja tööstusettevõtted, "party'd" ja suvipäevad ja veel palju, palju muud. [---] Kunst [---] pakkugu inimesele kõigepealt lõbusat meeleahutust ja ajaviidet, kuid ärgu olgu mingi ristsõna-mõistatus nagu on seda Tubina viies sümfoonia või Ristikivi "Hingede öö". Nii mõtleb meie tavaline läbilõikepagulane.
"Lugejalt kirjanikule", 1955, lk 140-141
cit. via "Eesti kirjanduslugu", 2001, lk 394

Wednesday, April 18, 2007

Börsiuudised

Hindade laiapõhjaline langus:
Tallinna börs, 19.04.2007

(Peeter Tedre ainetel)

Käis yle börsi eile kõle tuul
ja kestis laiapõhjaline langus.
Vaid yks väärtpaber seisis vaevatult
ja kahel jätkus tõusmisekski kangust.

Neist kõige hullemini kukkus Kalev,
likviidsus kel on silmapaistvalt kidur.
Ehk hajus tegevus ei ole kõige parem,
ei too see majja komme ega pidu.

Olympic EG aktsia jälle troonis,
sai käivet kaheksa miljooni eest.
Tõi lõviosa, seitse miljont krooni,
plokktehing juba päeva alguses.

Alanes Ekspress ligi yks protsenti,
kuid pidas vastupanutase kymme tuhat senti.

Vabastajad ja marodöörid

Kontorikoonlane tsiteerib minu soovitusel Juri Lotmani sõjamälestusi. Tsitaat on ilus ja nauditav ning ei saakski praeguse yldise suhtumise taustal ilmuda mujal kui nišiajakirjanduses nagu Akadeemia või mõni obskuurne kalapornoajakiri. Keegi lihtsalt ei tea, et see seal on.

Tsitaat on ilus, Lotman võrdleb vene ja ameerika röövleid. Nyyd võiks selle mõnes militaarlehekeses ära trykkida. Mõtleks eestlasedki järele, milliseid meeneid Iraagist koju vedada, et seljakott oleks kerge ja kasum kõrge. Laidoner ees, õnnetus taga.

Marodöör
< mal (l sarnastus rahvasuus sõnalõpu r-iga) + odöör: see, kes ainult paha haisu maha jätab.

Kuidas kirjutada uudiseid

Sama uudisnupp
1. lehe veebivariandis:

Jukose tehased müüdi 3,56 miljardi rublaga

Jukose Tambovi ja Belgorodi oblastites asuvad tehased müüdi oksjonil 3,56 miljardi rublaga (1,6 mld kr) Vene riigifirmale Rosneft, vahendas Lenta.ru.

Vene riigile kuuluva Rosnafta tütarfirma Monte-Valle võitis neljanda oksjoni Jukose varade müügil. Oksjonil olid müüki pandud Tambovi ja Belgorodi oblastites asuvad tehased. Tehingu summaks oli 3,56 miljardit vene rubla, oksjon alghind oli 2,64 miljardit vene rubla.

Neljandal oksjonil tegid pakkumised neli firmat: Versar, Finants Agentuur, Monte-Valle ja Nafta-aktiiv, mis kuuluvad ettevõtesse Rosnafta.
2. paberlehes:
Rosneft jäi Jukose tehastest ilma

Jukose vara neljandal oksjonil müüdi tehased Tambovi ja Belgorodi oblastites 3,563 miljardi rublaga (1,6 mld kr) vähetuntud USA firmale Monte-Valle, vahendas Lenta.ru. Neljast osalenud väikefirmast esindas Neft Aktiv riikliku naftakompanii Rosneft huve.

Hea oli, et jaole sain. Kahtlust tekitas see, et uudises olid nii Rosneft (millest suurem jagu lehe lugejaid kuulnud on) kui ka Rosnafta (mida ma alguses väljamõeldiseks pidasin). Lappasin läbi kõik sellekohased uudised Google Newsis ja guugeldasin nimesid.

Monte Valle (vahel sidekriipsuga, vahel ka Monte Velle) on tegelikult täiesti tundmatu asutus. Oksjonil osalesid veel samavõrd tundmatud Finansovoje Agentstvo (Lääne allikais Finance Agency) ja Versar ning Rosneftile (mitte Rosnaftale) kuuluv Neft Aktiv (vahel ka Neft-Activ, majandusžurnalistid ei ole yhelgi maal eriti täpsed ega ka kirjaoskajad). Paar yksikut lehte mainivad, et MV eestkõneleja on Nikolai Lashkevich ja Moskvas registreeritud firma avas 2003 augustis ameeriklane Steven Patrick Lynch (teistel andmetel on ta peadirektor ning omanik on keegi eraisikust amer).

See kõik on huvitav eelkõige näitena lehetegemise võlust ja valust. Uudise kirjutas justkui ajakirjanik, eks ole. Ja meil on terve veebitoimetus. (Et see pigem tytarlaste pansionaadile sarnaneb, on omaette teema.) Pärast formaatis selle paberlehte ymber teine ajakirjanik ning kylje päises seisab veel yhe toimetaja nimi.

Mõni neist ei oska paraku ei inglise ega vene keelt ning keegi ei vaevu kontrollima nimesidki, rääkimata faktidest. Sest olgem ausad: keda see kõik kotib? Lugejad neelavad kõik alla, kirjuta mida tahes.

Tehke teie ka nii.



P.S. Okei, võib-olla olen ma liiga kuri. Aga ma pole eriti kuri inimeste peale, mõnel juhtub ja mõni on lihtsalt vale töö peal. (Ehk võiks meil olla igati edukas õmblusosakond, kus tikitakse musta ja valge lõngaga punastele diivanipatjadele aktsiagraafikuid?) Olen kuri systeemi peale, sest kui maja yhes nurgas räägitakse paatosega hoolivusest, vastutustundlikkusest ja muudest lilledest-liblikatest, ei tohiks teises nurgas selliseid asju juhtuda. Või topitagu siis esimeses nurgas kõnepidajail suu kinni ning tunnistatagu, et on asutus nagu iga teine, kus paremates paikades on mõnus äraolemine ja kehvemates kõigi sõda kõikide vastu. Koherentsus yhe maja piires, palun.

Monday, April 16, 2007

Ellujäämisõpetus

Guugeldasin hetk tagasi fraasi "eluliselt vajalik", et põhjendada selle kasutamist meeskonnapidamise koolituse reklaamis.

Esimesed viis, voilà:
1. toidulisand
2. tööraamat
3. raamatupidamine
4. NATO huvide kaitse
5. IT-lahendused

Hankige endale kähku tööraamat ja toidulisand, soovitab enesesäilitusinstinkt.

Sunday, April 15, 2007

1912

Ei ole just palju asju, millest rääkida inimesega, kelle ranne on kaks korda jämedam kui käsi.

Käisin tänaeile haiglas oma vanaema vaatamas. Kas ma olen kunagi kirjutanud, et ta on syndinud 1912. aastal ja et ta mäletab Vene revolutsiooni? Et tal on nii terav keel, et mu ema kardab seda siiamaani?
Loodetavasti ei ole. Kaldun oma eraelust paranoiliseltki vaikima. Mis on hea.

Mu vanaema pole kunagi eriti suur olnud. Nyyd on teda poole vähem. Tema haprad lokid on pisikesed ja peadligi ning luud veel hapramad kui juuksed. Aga ta on sama jutukas ja terav kui vanastigi, just nagu ta alati on olnud. Kõik see, mis on tema, on ikkagi alles. Ehk tuleb ta sellest veel ometigi välja.

Ta saab mais 95.

Haiglas rääkisin temaga sellest, et ta ei taha midagi. Kõik toiduasjad saatis tagasi, maasikateni välja. Lilledest oli siiski hea meel. Inimesed toovad haigetele miskipärast palju rohkem syya kui lilli.

Haiglas mõtlesin, et välja minnes hakkan nutma. Siis tulid elu ja inimesed ja ei andnud millekski selliseks enam aega.
Lähen duši alla ja vesi viib kõik minema. Mineviku, tuleviku ja aja.

Wednesday, April 4, 2007

Uus rohi kasvab läbi vana

Kandsin täna blogiservast rea linke maha, eelkõige just roheliste blogilaibakesi. Ei tea, miks nad niimoodi teevad. Ju on samasugused nagu päris inimesed, sellepärast.

Tunne on ikka nagu Philip Larkini luuletust "Viige yks koju lastele" lugedes. Eestikeelset vaadake viimasest Vikrist.
Larkin on yldse hea. Terav ja hea.

Teisest kyljest vaatasin oma fiidriiri läbi ja sain umbes sama palju linke juurde. Vähemalt yks yteldi mulle otse, mis on väga kena.

Looduses säilib tasakaal, kevaded-sygised on yhekorraga, on yks ja seesama.
Ja ikkagi mäletame me oma lemmikloomi ja matame neid, kuni elame.

Tuesday, April 3, 2007

Kuidas saab porgand oliivi sisse?

A says:
ta ronib puu otsa ja ootab, kuni oliiv talle ymber kasvab
A says:
lihtsalt, et Sa teaksid
B says:
mul on veel versioone
A says:
eks ikka
A says:
aga ma olen fotosid näinud
B says:
see oliivi keiss on tegelt komplitseeritud
B says:
päriselt ei tea keegi
A says:
hmm?
A says:
milles on probleem? pole tuttavaid oliive?
B says:
oliivid on kõnelemise hetkeks kõik surnud
B says:
kes olid elus, need ei tea porganditest midagi
A says:
kardetavasti on see porgandite salaorganisatsiooni syy
A says:
nad kohtuvad öö varjus, leegitsevad tõrvikud peos ja valged kapuutsid katmas rohelisi tutte
A says:
ning sepitsevad yha uusi jõhkraid ettevõtmisi musta- ja rohenahaliste vastu
A says:
kes leitakse alles tykk aega hiljem mõrvatuna konservipurgist, porganditykike selga löödud
B says:
vat ei tea
B says:
1 väide ütleb, et porgand ise läheb
B says:
kui piitsaga sundida
A says:
piits nyyd porgandit sunnib...
A says:
juurviljanuga on palju usutavam, ent ka võikam
A says:
brrr


P.S. Sama teema põhjalikumat käsitlust vaata siit.

Päikesepoisid: suhkruvatitädi

A says:
põlluministeeriumi töökuulutus. ja järsku
"Ettevõte pakub:
- enesearendamise ja tööalase karjääri võimalusi;
- kaasaegset ja meeldivat töökeskkonda;
- avaliku teenistuse seadusest tulenevaid soodustusi."
A says:
paneks ettevõtte asemele kroonu, aga siis tuleb Tuiksoo ja sööb mu ära
B says:
Tuiksoo enam ei tule
B says:
tuleb seesamune uus
B says:
Tuiksoo võib parimal juhul jope anda
B says:
tööalane viska välja
B says:
milline ettevõte pakub töövälist karjääri?
B says:
ja kaasaegne muidugi ka
A says:
sa ei tea (erinevalt mitmest rongilarbi tegelasest), et TEGELIKULT on Tuiksoo merekoletis
A says:
kes kõik suhkru ise põske pistis
A says:
ja Kruuda ka suhkrust paljaks sõi
A says:
nii et suhkrutrahv on tema syy
A says:
ja tegelikult otsitakse uusi töötajaid seetõttu, et ta kõrge veresuhkruga ametnikud lihtsalt nahka on pand
B says:
mida nad neilt eeldavad? päritolu Rio de Janeirost, kus on teatavasti suhkrupeamäed?
A says:
vanus vähemalt 21 aastat
B says:
et on jõudnud piisavalt palju kommi syya?
B says:
ma oletaks pigem miinimumkaalu
B says:
aga noh, kui Tuiksoo läheb, siis pole enam oluline
A says:
no sellepärast ongi kiire
B says:
kah hea mõte, saab tydruk enne teeleasumist vähemalt kõhu täis
B says:
kes teab, millal jälle antakse

Monday, April 2, 2007

Vanad head asjad tulevad tagasi...

...ja neist saavad uued head asjad.

Natalia Avelon ja Ville Valo, "Summer Wine". Nancy Sinatra vana laul. Veepang soovitas, olla telekas näidatud.

Erinevalt Veepangest pole mina kummastki noorest midagi kuulnud. Nancy Sinatrast kyll.
Äkki nyyd siis kuulen.

CCC

Vastupidiselt levinud arvamusele kannatab praegu kinoski jooksev "300" täiesti vaadata. Tõsi, see ei ole ajaloofilm. Ei peagi olema. Žanri poolest on "300" koomiksifilm ning Wikipediagi nimetab seda ajaloofantastikaks. Kokkupuuted ajalooga on muidugi olemas, ehkki napid, ning ameeriklased on kasutanud ära enam-vähem kõik spartalaste tsitaadid, mida leida suutsid. Aga pildid on ilusad verised ja meenutavad Frank Milleri originaali, operaatoritöö on hea ning lisaks vandaalitsemisele Wikipedia Sparta-artikli kallal õhutab see kindlasti ka mõne põnni ajaloohuvi. Mis on ju ometigi hea. Minagi tuletasin yht-teist meelde (ja mitte yksnes meelde).

Kes graafilisi või löömafilme armastab, lustigu.


P.S. Midagi nii veidrat ma kyll ei näinud nagu "Troojas", kus yhel sõjamehel läks kogemata oda ninna. "Preacher" oli muidugi hullem. Märgatavalt hullem.

 
eXTReMe Tracker