Sunday, June 27, 2010

Demokraatia ja prygi

Jalutasime sõbraga eile Nõva rannas ja arutasime, miks inimesed sõidavad sinna kaugelt kokku selleks, et prygi maha loopida. Miks nad seda kodus ei tee? Nõva on yks suhteliselt väheseid kohti, kus suurt saastalasu veel ei ole. Aga iga aastaga kasvab läbustajate hulk. Tänavu olla RMK korjanud pärast jaanipäeva 60 korda rohkem prygi kui varem.

Arvata võib, et prygiloopimise taga on lihtne põhjus: lolle on palju. Tõsi, nende hulk kasvab kyll ainult absoluutarvudes. Ma ei näe põhjust uskuda, et lollide protsent inimkonnas oleks oluliselt kasvanud; oldi nendega hädas keskajal ja antiigis, ollakse tulevikuski. Lolle on alati olnud märgatavalt rohkem kui yhekski praktiliseks otstarbeks vaja läheks.


Demokraatia muidugi välja arvatud. Demokraatiaks läheb ikka hulgaliselt lolle tarvis. Kuidas muidu saaksid võimu juures pysida parteid, mil pole mingit sisulist vahet ja mis ei esinda kedagi, vaid täidavad kõrgemalseisjate käske, ajavad järjekindlalt valimistel mullikesi ning hiljem neid nõelaga ykshaaval lõhki torgivad? Kahtlemata lollide toel, noist on selles asjas tõepoolest suur abi.

Nii et põhimõtteliselt ei anna ka prygiga suurt midagi ette võtta, kuni meil on demokraatia. See on systeemi sisse ehitatud, võta heaks või pane pahaks. Nõnda lihtsalt on.

 
eXTReMe Tracker