Tuesday, June 15, 2010

Sookollid ja soorollid

Tavaliselt olen selliste arutelude suhtes ysna ykskõikne, ent täna jäi yhe soolise võrdõiguslikkuse jutu tagant silma tubli delfiini kommentaar: "Nii mistahes hääleõigus kui ka pärisorjus on ajalooliselt väga lühiajalised nähtused. Need ei ole võrreldavad soorollidega, mis on sama vanad kui on inimkond."

Jahah. Kakssada aastat tagasi olid naissoost õpetajad ysna haruldased, naisapteekrist polnud keegi mõelnudki. Kohtunikud, rätsepad, ylikoolide õppejõud - rääkimata muidugi yliõpilastest - veel eelmise sajandi alguses oli pilt hoopis teine kui praegu. Alati oli olnud - inimeste arvates on ju kõik, mis pärineb tema vanemate eluajast, "alati".

Kas polnud see mitte yks Toursi piiskop, kes millalgi nn "pimedail sajandeil", vast ehk 6.-7. paiku kirjutas, et igal asjal ja olevusel on sessinases maailmakorras oma koht ja funktsioon: härgadega näiteks kyntakse, hobuste seljas sõidetakse ning kellelegi ei tuleks pähegi hobust adra ette rakendada?

Idioote on kuidagi palju. Samas on neid muidugi "alati" palju olnud.Inimloomus naljalt ei muutu - ses suhtes olen neist mõnega isegi nõus.

 
eXTReMe Tracker