Sunday, July 4, 2010

Töötud kaovad ise ära

Eesti tööturule ei ole
uudis veel jõudnud.
P.Piik

Töötukassa juht usub, et registreeritud töötuse langus on väga positiivne.
Töötukassa juht usub, et ylevoolavaks rõõmustamiseks palju põhjust ei ole.
Töötukassa juht usub, et töötud lähevad tööle.
Töötukassa juht usub, et töötute kindlustusperiood ei lõpe.
Töötukassa juht usub, et registreeritud ei heitu.
Töötukassa juht usub, et heitunud ei registreeru.
Töötukassa juht usub, et inimesed ei lase endaga yhendust võtta.
Töötukassa juht usub, et töötud kaovad ise ära.
Nii, olgem ausad, on lihtsalt kõigile parem.


***

See on nyyd muidugi rohkem art trouvé kui midagi muud, Blogielise kapsamaa.
Allikas.


***

Vahel on mul põgus tunne, et nyyd, kus ma võin teha, mis tahan, sooviksin esitada mõned teravad kysimused. Näiteks:
* Milline on töötute ettevõtlustoetuse abiga loodud töökohtade keskmine eluiga?
* Kas vastloodud töökohtade seas on lyhiajalisus viimase paari aastaga kasvanud?
* Kui suur osa teatavalt või oletatavasti tööle kadunud töötutest ilmub kuue või yheksa kuu jooksul jälle töötusappa?
* Kui paljud töötud on saadetud töötukassast omavalitsuste ylalpidamisele toimetulekutoetuse abil ja kui suures mahus kompenseerib riik omavalitsustele toetuste kasvu?
* Kui mitu protsenti tööpuudusest loodetakse ettevõtlustoetuse abiga leevendada, arvestades, et toetusesaaja loob 1-2 töökohta (keskmine oli millalgi vist 1,2)?
* Kui praegune töötu tegi tõepoolest yhiskondlikku trendi järgides rumala otsuse ning hakkas kooli lõpetamise asemel sossehitajaks (mis on liberaalparteide arvates inimese isiklik probleem), milline on tõenäosus, et ta järsku intelligentsemaks muutub ja võõraste lollustega kaasa ei jookse (mis kipub saja tuhande töötu puhul olevat juba meie kõigi probleem) - arvestades, et paljudel riigikogu saadikutestki on silmapaistev laenukoormus?
* Kui Eesti töötute geograafiline mobiilsus on nii madal nagu see praegu on, kuidas seda siis maatranspordi parandamise kaudu tõstetakse?
* Miks lõpetati koolitusosakute jagamine väikeettevõtetele juunis, aga selle meetme asendust alles "hakatakse välja töötama"?
* Miks on töövaidluskomisjonide menetlusnõuded aetud sellisteks, et juba "eduka" avalduse koostamiseks on lihtinimesel tarvis juristi abi - mistõttu paljud sealt ikkagi abi ei saa?
* Kui palju on olnud tegelikku kasu päravaldu mööda liikuvast töötukassa bussist ning kas midagi ei ole siiski ka töötukassa enda asjakorralduses valesti, kui pahatihti on kohale tulnud töötuid vähem kui esinejaid?
* Miks on töötukassa viimases tabelis kirjas 54 autojuhtide töökohta, kui ma loen parimagi tahtmise korral kokku 48, neist mõni korduv, 7 tegelikult CV Keskuse omad ning neli juba tabeli ylespaneku ajaks aegunud - kas sellise kvaliteediga ongi kogu töötukassa statistika?
Jne jne jne.

Ainult et ma ei esinda praegu suurt kedagi peale iseenda ja mulle kui kodanikule ei pea ametiasutused vastama. St, nad võivad vastata 30 päeva jooksul (või tegelikult ka hiljem) mullikestega ning pole vaja karta, et ma vastused avalikult nõelaga katki torgin. On paar kohta kyll, kuhu ma võiks mõne artikli pakkuda või yles riputada, ent neil on jälle teine ampluaa.

Nii et on nigu on. Ja yldse, ei ole meil teravaid kysimusi vaja. Kes kahtleb, vaadaku viimase viieteist aasta valimistulemusi. Inimesed tahavad mitte teravusi, vaid rahu ja kindlustunnet. Isiklike komplekside väljaelamiseks on paremaidki viise, näiteks luuletamine.

 
eXTReMe Tracker