Thursday, January 27, 2011

Miks mulle ei meeldi valijakompass

Viimasel ajal on rahva seas populaarne Rahvusringhäälingu meelelahutusportaal valijakompass.ee, kus saab paarikymnele kysimusele vastates teada, millise erakonna vaated sinu omadega justkui kõige paremini yhilduks. Proovisin ka ning kogu ilule ja toredusele vaatamata tunnistasin riistapuu kaunikesti kasutuks.

Miks? Lyhidalt kokkuvõttes: sest tegijad on kergeusklikud. Pikemalt lahti seletades: tõenäoliselt nad ise polegi, ent sedasorti asja on äärmiselt keeruline teha, kui sa ei võta lähtekohaks, et iga poliitik usubki kõike, mida suust välja ajab.

Tegelikult on see muidugi kamarajura. Valimiste eel lubavad poliitikud mida tahes, et ainult ullikeste hääled endale saada ning kindlustada oma leib ja leivapealne veel neljaks aastaks. Kas Eesti on Euroopa viie rikkama riigi hulgas? Kas meie keskmine palk on 25 000 krooni? Valija mälu on sama lyhike kui ta käed.

Kompassi radarivaatel selgub, et Eesti erakondadest selgelt kõige enam toetab avatud yhiskonda Keskerakond: seesama partei, mis pyyab varjata pealinna eelarvest raha välja kantimist hämamise taha. Minu arvates ytleb see ysna palju kompassi enda ja suhteliselt vähe Eesti poliitika kohta.


***

Mis poliitikasse puutub, siis tellis Tikker oma blogi kommentaarides raamatu "Estonian Politics for Dummies" ehk sissejuhatuse Eesti poliitikasse. Raamatut kohe kirjutada ei viitsi (ehkki see polegi paha mõte, muuhulgas ka äriideena), aga blogis võiks selle lähipäevil ette võtta kyll. Võib-olla näiteks järjejutuna.

 
eXTReMe Tracker