Tuesday, February 16, 2010

Mida teavad reformierakondlased majandusajaloost?

Päeva ajaloolase tiitli pälvib Taavi Rõivas, kelle arvates valitseb maailmas juba aastasadu turumajandus. Riigikogu tänasest stenogrammist:

Tuleb tõdeda, et kuuldused turumajanduse surmast olid tugevalt liialdatud. Veelgi enam, täna näeme kriisist tugevamana väljumas just neid riike, kes ei kiirustanud sadade aastate kogemust üle parda viskama. Enne ja peale mind kõnelevad siin peamiselt ajaloolased ja nende minevikumälu on minu omast kindlati täiuslikum.
Ehkki loosung "Laissez-faire!" sai populaarseks 1750ndatel, oleks imelik toonast Prantsuse majandust täieliseks turumajanduseks pidada. Tõsi, Suurbritannias olid vabamajandajad yksvahe kaunis populaarsed, väites näiteks Iiri näljahäda ajal 1846-49, et riiklik toiduabi oleks lubamatu, sest see rikuks loomulikku turgu. 19. sajandi lõpuks oli Euroopa siiski protektsionistlik.

Isegi meie majandusliberaalide iidol Milton Friedman oli algselt keynesiaan ning hakkas oma õpetajale vastu vaidlema alles 1950ndatel. Laiemalt jõudsid ta ideed poliitikasse alles 1980ndatel, kui Taavi-poiss oli juba syndinud. Aga siis ei teadnud ta sellest veel midagi.

Nyydne noor ajaloohuviline lõpetas Tartu Ylikooli majandusteaduskonna välismajanduse ja turunduse erialal 2002. Ilmselt tuleks majandusajaloo õppekava yle vaadata, kui tudengitele isegi nii yldised asjad kylge pole jäänud. Või on siis viga arvutusoskuses, kui 1980. ja 2010. aasta vahele "sajad aastad" mahuvad.

 
eXTReMe Tracker