Wednesday, February 3, 2010

Tartu rahutu rahu

Rahu, mida tunnistab ainult yks osapool, on ilmselt pigem metafyysiline kui reaalpoliitiline nähtus.

- Oleks meil Venemaaga sõda olnud, oleks kõik selge: rahuleping kehtib, kuni yks pool alustab teisega sõda. No aga sõda ei olnud ju.

- Nojaa. Aga kallale ta Eestile ju tuli. Rahu see siis ka ometi ei olnud.

- Ega me Teise ilmasõja aegu Venemaaga ei sõdinud. Sõdisid Saksamaa ja Venemaa, kumbki sundis eestlasi oma mundrisse. Meie ei puutunud yldse asjasse, me oleks tahtnud oma koju jääda. Las nemad sõdivad enda pool, misasja nad meie õuele trygisid?

- Kui alguses on yks riik ja teine riik, pärast aga on kõik yks riik ning teine pole vabatahtlikult liituda soovinud, no kuidas rahu ajal selline asi juhtuda saab?


Kuidas nimetatakse rahvusvahelises õiguses sellist seisundit, kus pole ei sõda ega rahu?


***

Kui mina koolis käisin, olid segased ajad ning iga õpetaja rääkis ise juttu. Keegi neist - täpselt ma enam ei mäleta - kirjeldas Venemaa saatust Esimeses ilmasõjas nii.

Kui enamlased olid Piiteris revolutsiooni ära teinud, otsustati sakslastega rahu sõlmida. Bresti läbirääkimistele saadetud Trotski aga arvas, et kohe läheb kõikjal yle maailma revolutsioon lahti. Sellistes tingimustes ei ole tema mitte yhe tavalise kodanlise riigi esindaja, kes teise kodanlise riigi esindajaga lehmade pärast kaupleb, vaid revolutsioonilise töölisklassi esindaja vastakuti kodanlaste ja rõhujate esindajatega. No mismoodi saab yks yhiskonnaklass teisega rahu sõlmida või sõda pidada?

Nii teatanudki Trotski sakslastele, et venelastel pole nondega ei sõda ega rahu. Seepeale kehitanud sakslased õlgu ja tunginud edasi. Kui nende kätte jäänud suurem maalahmakas juba liiga suureks muutus, tuli lõpuks ikkagi rahu teha, Trotski põhimõttekindlus läks aga noorele režiimile kalliks maksma.

Nii et see "ei sõda ega rahu" nimeline ebamäärane seisund, mis hõljub ajaloo ja poliitika piiril maa ja taeva vahel nagu Muhamedi kirst, ei olegi maailmas nii väga ainulaadne.

Lõppeks on rahulepingutest korralikult pidanud vaid yks, mis sõlmiti Hetiidi ja Egiptuse impeeriumite vahel. Mõni aeg pärast rahutegemist tulid mererahvad ning siis polnud hetiite enam olemaski. Kahjuks ei ole analoogia rakendatav, sest mererahvaid pole viimasel ajal kusagilt võtta.

 
eXTReMe Tracker