Sunday, April 29, 2007

Dialektika: estontsõ vse urodõ, a ne vse urodõ estontsõ

Trollipeatuses seistes rääkis põnn, et kogu see jama tundub täiesti ebareaalne. Elad oma elu, askeldad ringi, teed syya või otsid poest jakki ja päikeseprille ning see kõik ei mahu kuidagi samasse linna, kus on katkised poeaknad ja märatsev lumpen.

Läksime trollile. Seal arutles seltskond turskeid noormehi teemal "Estontsõ vse urrrodõ". Maha minnes ahmis põnn õhku, enne ei julenud hingata. Syrreaalsus muutus superreaalsuseks.

Samas pole "tiblad, raisad, tuleks kõik maha lyya või tagasi venemaale kupatada, nendega pole meil midagi rääkida" ja "estontsõ vse urrrodõ" vahel mingit vahet. Loll on loll, sõltumata rahvusest või keelest. Ja lollidel pole ideoloogiat ega aateid, on ainult kihu kuhugi tormata, tyhi pilk ning suunurgast nõrguv ila.

Eralistides lärmitsevad vanad metsavennad, kes sõdivad siiamaani oma lapsepõlvesõdu, langevad paraku samasse kategooriasse.


***

5 tunniga saadi 600 abipolitseinikku. hurraa. mina kampaaniatesse ei usu ja kahtlustan, et neist vähemalt poolte puhul kehtib sama reegel mis USA presidendivalimistel: kes võiks seda ametit pidada, ei taha, ja kes tahavad, need ei tohiks. mis keelab eilsetel märatsejatel täna e-postiga avaldust saata?


***

Ja veel kord: yks vigadest on kahtlemata haridussysteemis. Viisteist aastat on nämmutatud ja mämmutatud jutukesi integratsioonist, vene kooli yleviimisest eesti keelele, nõuetest haridustöötajate eesti keele oskusele ja nii edasi ja nii tagasi. Vene koolidele õpikute tegemine pole kunagi prioriteet olnud. Meil pole neidki õpetajaid, kes kõigis vene koolides eesti keelt annaks, kõigi ainete omadest ei maksa unistada; ega selle palga peale ka muidugi vabatahtlikult minda.

Kui vene koolide õpetajad toovad lapsed demonstratsioonile, kuidas saab siis uskuda, et nendesamade õpetajate valiku, hindamise ja koolitusega kõik korras on? Haridusministrid tegelevad juba aastaid eelkäija jälgedesse roojamise, porisõja ja kurat teab millega veel, et ainult tööd tegema ei peaks.

Muuseas, kui eestlaste arvates on see suurepärane, et venelaste keskmine palk jääb eestlaste omale vähemalt kolmandiku, kui mitte poole võrra alla, ning et Tallinnas tuleb eesti teenindajaid tikutulega otsida, mida me siis imestame? Kui sa kuulud synnijärgselt inimryhma, kelle puhul sekretärist või santehnikust kõrgemale tõusmist silmapaistvaks saavutuseks peetakse, miks peaksid sa sellist yhiskonda armastama? Ning ärge tulge mulle ruthlaatretama, et myyja on sama tähtis kui poeketi juhataja. Ma ei usu, et Laatre saab sama palju palka kui Rimi myyjad.


***

Eelmise nädala nägu oli Guglunk. Praegu käib kõikjal kampaania loosungite all "tuvasta!", "nimeta!" ja "ytle, kes on pildil!" Ei tea, kas Guglunk kah passinime on saanud?
Oleks ysna irooniline, kui ta oleks näiteks Jaagup või Johannes.

 
eXTReMe Tracker