Wednesday, April 18, 2007

Kuidas kirjutada uudiseid

Sama uudisnupp
1. lehe veebivariandis:

Jukose tehased müüdi 3,56 miljardi rublaga

Jukose Tambovi ja Belgorodi oblastites asuvad tehased müüdi oksjonil 3,56 miljardi rublaga (1,6 mld kr) Vene riigifirmale Rosneft, vahendas Lenta.ru.

Vene riigile kuuluva Rosnafta tütarfirma Monte-Valle võitis neljanda oksjoni Jukose varade müügil. Oksjonil olid müüki pandud Tambovi ja Belgorodi oblastites asuvad tehased. Tehingu summaks oli 3,56 miljardit vene rubla, oksjon alghind oli 2,64 miljardit vene rubla.

Neljandal oksjonil tegid pakkumised neli firmat: Versar, Finants Agentuur, Monte-Valle ja Nafta-aktiiv, mis kuuluvad ettevõtesse Rosnafta.
2. paberlehes:
Rosneft jäi Jukose tehastest ilma

Jukose vara neljandal oksjonil müüdi tehased Tambovi ja Belgorodi oblastites 3,563 miljardi rublaga (1,6 mld kr) vähetuntud USA firmale Monte-Valle, vahendas Lenta.ru. Neljast osalenud väikefirmast esindas Neft Aktiv riikliku naftakompanii Rosneft huve.

Hea oli, et jaole sain. Kahtlust tekitas see, et uudises olid nii Rosneft (millest suurem jagu lehe lugejaid kuulnud on) kui ka Rosnafta (mida ma alguses väljamõeldiseks pidasin). Lappasin läbi kõik sellekohased uudised Google Newsis ja guugeldasin nimesid.

Monte Valle (vahel sidekriipsuga, vahel ka Monte Velle) on tegelikult täiesti tundmatu asutus. Oksjonil osalesid veel samavõrd tundmatud Finansovoje Agentstvo (Lääne allikais Finance Agency) ja Versar ning Rosneftile (mitte Rosnaftale) kuuluv Neft Aktiv (vahel ka Neft-Activ, majandusžurnalistid ei ole yhelgi maal eriti täpsed ega ka kirjaoskajad). Paar yksikut lehte mainivad, et MV eestkõneleja on Nikolai Lashkevich ja Moskvas registreeritud firma avas 2003 augustis ameeriklane Steven Patrick Lynch (teistel andmetel on ta peadirektor ning omanik on keegi eraisikust amer).

See kõik on huvitav eelkõige näitena lehetegemise võlust ja valust. Uudise kirjutas justkui ajakirjanik, eks ole. Ja meil on terve veebitoimetus. (Et see pigem tytarlaste pansionaadile sarnaneb, on omaette teema.) Pärast formaatis selle paberlehte ymber teine ajakirjanik ning kylje päises seisab veel yhe toimetaja nimi.

Mõni neist ei oska paraku ei inglise ega vene keelt ning keegi ei vaevu kontrollima nimesidki, rääkimata faktidest. Sest olgem ausad: keda see kõik kotib? Lugejad neelavad kõik alla, kirjuta mida tahes.

Tehke teie ka nii.



P.S. Okei, võib-olla olen ma liiga kuri. Aga ma pole eriti kuri inimeste peale, mõnel juhtub ja mõni on lihtsalt vale töö peal. (Ehk võiks meil olla igati edukas õmblusosakond, kus tikitakse musta ja valge lõngaga punastele diivanipatjadele aktsiagraafikuid?) Olen kuri systeemi peale, sest kui maja yhes nurgas räägitakse paatosega hoolivusest, vastutustundlikkusest ja muudest lilledest-liblikatest, ei tohiks teises nurgas selliseid asju juhtuda. Või topitagu siis esimeses nurgas kõnepidajail suu kinni ning tunnistatagu, et on asutus nagu iga teine, kus paremates paikades on mõnus äraolemine ja kehvemates kõigi sõda kõikide vastu. Koherentsus yhe maja piires, palun.

 
eXTReMe Tracker