Thursday, October 22, 2009

Eestlane usub mida iganes

Sellest saati, kui E24 nime all esinev Postimees USA juhtiva libauudiste agentuuri The Onion libauudise heas usus veebi riputas, dukelupus sellele tähelepanu juhtis ning paanikas Postimees artikli ära koristas, olen hoolega passinud, millal The Onion midagi tööportaalile sobilikku avaldab.

Eile hommikul kell 9.51 läks eksperiment käima. Tõlkisin jabura loo sellest, kuidas katoliku kirik preestrite nappuse tõttu palkab personalifirma tõttu ajutisteks preestriteks inimesi, kes katoliiklusest midagi ei tea - peaasi, et need pole naised.

Ei läinud kuut tundigi, kuni leidus esimene tähelepanelik lugeja. Kell 15.54 kiljus kommentaator PKala: "Appikene, no see on nüüd küll uus tase. :D Enne uudise tegemist võiks ikka veenduda, milline on see allikas, mille põhjal tehakse. TheOnion on ju HUUMOR, mitte mingi tõsiselt võetav asi!!! :D"

Tähelepanelikkuse eest saab kodanik piduliku mõttelise sibula, kuid taiplikkuse eest sedapuhku auhinda ei tule. Esiteks ytleb pildiallkiri selges eesti keeles: "Kui E24 võib The Onioni allikana kasutada, tohib EJ ka." Sellest võiks järeldada, et äkki polegi toimetaja nii loll kui lugeja enda järgi arvab. Teiseks kannab "Appikese" blogipostitus pealkirja "tase eesti ajakirjanduses". No kus ta siis uus on, kui Postimees ammu ära tegi?

Ah, mis ma ikka norin. Ega eestlastel ole tegelikult midagi häbeneda: varem on samasse ämbrisse astunud näiteks Bangladeshi ajakirjandus. Väikeriikide asukad ei pea ju jagama, kes nende kulul nalja teeb. Parem ongi, kui aru ei saa.

 
eXTReMe Tracker