Friday, October 23, 2009

Pyha Jyri kiusamine

Valimised läbi, õhin jahtunud, on hammaste lugemise aeg. Rohelised on omadega otsas, Rahvaliit samuti. Kui paar tegelast on ka pakkunud, et EER võiks Rahvaliiduga liituda, siis esiteks jõudis Keskerakond juba ette ja teiseks ei anna kaks santi kuidagi yht tervet välja.

Järgmine huvitav kysimus on, mis saab sotsidest. Iseenesest võib neil ennustajatel õigus olla, kes ytlesid, et Tallinnas Keskerakonnaga kampa lyyes kaotavad sotsid veerandi valijatest. Samas on kaotsiminejate seas arvatavasti tubli osa Pihli toetajaist.

Olgem nyyd ausad, sotside vasakpoolsete toetajate seas ei meeldi Pihl suurt kellelegi. Traditsiooniliselt on vasakpoolsed ikka yhel pool barrikaadi ning kumminuiadega onud teisel pool. Kui nyyd keegi nende seast tuleb, punase lipsu ette paneb ja räägib jõustruktuuridele suuremate volituste andmisest, miks peaks see sotsialistide seas sympaatiat tekitama?

Kolmati võttes on Tallinna tehing mingile osale vasakpoolseist kindlasti meeltmööda. Lehepealkirjadki kuulutavad, et Edgar tahab sotsid paremparteidest eemale meelitada. Selles on ju teatud loogika, et sotsialism eriti parempoolne ei ole. Äkki nihkub siis ka sotside käitumine sõnadele ligemale?

Neljandast kyljest võttes on Pyha Jyri ning Rohelise Koletise armulugu peaaegu paratamatu. Ministeeriumidest jäid sotsid ilma, aga inimesed tahavad endistviisi palka. Tänapäeval ei pysi ykski erakond konkurentsis, kui sel pole toimivat parteiaparaati - kes ei usu, mõelgu roheliste peale. Järelikult on sotsidel Tallinna linnakassat hädasti vaja.

Pealegi on Eesti poliitika niikuinii postmodernistlik. Jah, rohelised ja sotsid on kaks viimast seltskonda, kel on mingi muu ideoloogia peale elukutseliste poliitikute tööhõive säilitamise. Aga ega nemadki seda eriti tõsiselt võta. Mõlemad on märksa parempoolsemad kui nende Lääne analoogid või isegi valijad. Roheliste ohjad on kindlalt tehnokraatide käes, kes pakuvad kõigile ökoloogilistele ja sotsiaalsetele probleemidele tehnilisi lahendusi; juhtsotside seast annab otsida inimest, kes oleks kunagi fyysilist tööd teinud.

Ja miks peakski? Eesti valija harjus sellega ysna kiiresti, et kunagises Ylemnõukogu saalis käivad lypsjad vaid ekskursioonil. Lenin võis ju arvata, et köögitydruk sobib riiki valitsema, ent temagi on nyydseks surnud ja võib-olla maetakse kunagi isegi maha. Mis ideid või ideaale siin ikka nii väga olla saab, kui otsustajad ning hääletajad riskivad yksnes teiste raha ja eluga.

Nii et arvata võib, et sotside toetus mõnevõrra kahaneb, ent see-eest jäävad nad ellu järgmiste valimisteni, mis näiteks roheliste puhul sugugi kindel ei ole. Yhelt poolt aitab rahasyst Pihlil praegu erakonnas võimule jääda, ent teisalt kahandab see diil tema toetust ning võib heal juhul tähendada juhivahetust enne järgmisi valimisi. Mis omakorda viiks kyll sotsid tagasi Pihli-eelsesse seisu, kus neil polnud yhtki selget suunda ega käilakuju. Noka võib siis lahti teha, aga saba kleepub jälle kinni.

 
eXTReMe Tracker