Thursday, July 2, 2009

Kui sõpru jätkub, pole aru tarviski

Ei ole see mingi saladus, et kõik rohelised või rohekad ei ole alati väga arukad. Olen sellest varemgi juttu teinud. Nyyd keerutab mingi hysteerikute pasunakoor internetis paanikat, minagi sain kirja.

Selle järgi tahtvat Euroliit (kes nimelt? milline organ?) võtta detsembris vastu "suure korporatsioonide huve silmas pidava seaduse", mis tegevat järgmist kurja:

1. Bioloogilist toitu peab kiiritama.

2. Genfoodi (geneetiliselt muundatud toidu) sisaldus bioloogilises
toidus ei kuulu märgistamisele.

3. Geenfood ei kuulu üleüldsegi märgistamisele.

4. Peaaegu kõik homöopaatilised ravimid tuleb turult ära võtta.

5. Kõiki ravimtaimeid tuleb ära keelata.

6. Suurem osa alternatiivseid ravimisviise ja –meetodeid tuleb ära
keelata.

7. Alternatiivseid lasteaedu ja kooliasutusi, nagu Waldorfi lasteaiad ja –koolid, metsalasteaiad jne tuleb ära keelata.
Kirjaviis muutmata.

Paranoia vastu terve mõistusega ei saa. Inimesega, kes teab vaktsineerimisest vaid seda, et "mina seda palju uurinud ei ole, aga midagi seal paha on, perekooli foorumis ka yteldi", ei ole võimalik argumenteerida.

Samamoodi pole siin mõtet selgitada, et vähemasti osa neist käskudest ei kuulu yldse ELi jurisdiktsiooni alla, osal puudub igasugune mõte (mida tähendab "ravimtaimed ära keelata" - kisume yles ja trambime peal?) ning kokkuvõttes on vaevalt usutav, et keegi peale vandenõuteoreetikute millegi sellisega lagedale tuleks.

Kysimus on usus, mitte teadmistes. Sest usk on, aga teadmisi pole.

Ega mõistus pole yldse inimeste kui liigi tugev kylg. See-eest on nad äärmiselt sotsiaalsed. Suurem jagu inimesi on varmalt valmis tunnistama, et sõbra idee on hea ja vaenlase oma paha - ka siis, kui nad sellest päris hästi aru ei saa.

Sõprus on tähtsam kui aru.

 
eXTReMe Tracker