Monday, January 19, 2009

Biokeemia edusammud minu köögis

Kallasin kuuma vee supitopsi, segasin pulbrit hoolikalt ning surusin kaane peale. Tõstsin siis potsiku õhku ja lugesin sellelt: "Külasupp kapsaga". Hmh. No štši on minu arust siiski ennekõike hapukapsasupp, olgu siis po-derevenski või po-gorodski. "Koostis: kapsas, tärklis, sool, taimerasv, taimse päritoluga rõõsk koor..."

"Misasi?!" röögatasin mina. "Taimse päritoluga rõõsk koor," vastas supitops ja kehitas õlgu.

No kui nii, siis nii. Kevadel lähme kõik šefluse korras maale lehmi istutama.


***

Loen parasjagu toredat raamatut, kus on hulgaliselt toiduretsepte. Hakkab varsti läbigi saama. Selliseid raamatuid on ikka vahva lugeda.

Paraku armastavad kokandushuvilised ennast populaarteaduslike sulgedega ehtida. Ja nii panigi hea hing siiras tões ja vaimus kirja:

Naturaalmesi sisaldab ligi 400 elemente ainet nagu näiteks glükoos, fruktoos (75%), vesi (18%), sahharoos (2%), vitamiinid, mineraalaineid, vaha, aroomaineid, happed, eeterlikud õlid, biostimuleerivaid ained, värvained ja fütontsiid, antibiootilised aineid (baktereid- ja hallitusseenteeoseid hävitav).
Rahvast, kes tunneb keemilisi elemente nagu glykoos ja sahharoos, ei suuda päästa ykski iibetõstmisprogramm ega koolireform. Ta myrgitab ennast isegi palja veega ära.

 
eXTReMe Tracker