Wednesday, January 7, 2009

Eelarvekangelane

Presidendivalimiste aegu tegid ameeriklased igasuguseid põnevaid ja vahvaid asju. Yks selline on arvutimäng Budget Hero.

Mängu idee on lihtne: otsusta, milliseid seadusi vastu võtta, et riik pankrotti ei läheks. Iga võimaliku sammu kohta on kaunikesti põhjalik taustainfo pluss hinnangud selle tagajärgede kohta. Tahad tuua väed Iraagist koju, arendada tuuleenergeetikat või juhtida Ameerika välja majanduskriisist? Ole aga lahke! Võrdlusmaterjaliks on toodud ka presidendikandidaatide seisukohad - vali oma lemmik ja mängi McCaini või Obamat.


Õigupoolest on see nii hea idee, et ma ei saa aru, miks Eestis keegi midagi niisugust ei tee. Mis saaks eelarvevaidlused veel paremini rahvani viia kui võimalus kõik ise järele proovida? Tõsi, Tammetõru Ivari seiklused sõgedate maal on selleks korraks suuremalt jaolt läbi, ent igal aastal tuleb ju uus eelarve. Budget Hero tegijad on mängu perspektiivist aru saanud ja täiendavad seda pidevalt uute valikute ja otsustega.


Nüüd kohe, eksprompt, võin ma lugeda yles terve rea asutusi, kes loogiliselt võttes peaksid millegi niisuguse tegemisest huvituma. Erakonnad, praegu eelkõige muidugi sotsid, et tõsta enda programmi populaarsust. Rahandusministeerium - et nende tööd hinnata mõistetaks. Meediaettevõtted - Ekspress, Äripäev, Delfi, EPL, Postimees -, et saada kylastajaid ning asjakohastele artiklitele rohkem lugejaid, lõppkokkuvõttes reklaamiraha. Niisugune mäng ei nõua erilist graafikat ega programmeerimisoskusi, vaja on ainult arukate inimeste mõttetööd. Tehke järele või makske kinni, eks ole.

Budget Hero pakub ka võimalust mäng enda veebilehele yles riputada. Proovisin, aga see hakkas kohe jutustama ja liikuvaid pilte näitama, mis ei ole yhe blogi seisukohalt kõige arukam. Kui ma ise ei taha, et iga lehekylastuse peale kuskilt mingi video välja kargaks, milleks seda siis teistele peale sundida? Minge ja mängige ise.

 
eXTReMe Tracker