Tuesday, June 6, 2006

Bloody Mary

Huvitaval kombel on Bloody Mary ehk Verine Meeri Eestimaa baarides yks kõige levinumaid kokteile, aga neid kohti on vähe, kus seda teha osatakse.

Õnneks pole ma ammu kohanud yhtki kohta, kus seda ketšupiga tehtaks, ent kuritihti uurib baaridaam abitult, misasi see menyys kirjas on ja kas keegi leti taga või ees teda õpetada oskab. Tulemus on maitsestamata, pipra ja soolata, enamasti kas leige või siis jäätykkidesse uputatud. Vahekordadest ei maksa rääkidagi, pikaajalised katsed on tõestanud, et Eestis pole joomakohta, kus baarmen suudaks talitada juhendi "6 cl-i džinni ja 4 cl-i apelsinimahla" kohaselt. Mingi ametiga omandatav puue vist, või ametissevõtu sine qua non.
Mõnel pool on Bloody Mary siiski täiesti joodav, vahel suisa meeldiv.
Kristiine keskuse Scotland Yardis näiteks.

Parimad Bloody Mary'd olid aga Tartus, Tiigi tänaval sotsiaalteaduskonna maja vastas asunud Pere Leiva kohvikus, kus mingil mystilisel moel osati täiesti sõltumatult tavalisest koogi näksivate mammide ja lapsukeste seltskonnast segada spetsiaalset tomatimahla, mis neil kylmikus alati varuks oli ning millest tehti imeliselt hõrke, meelijahutavaid ja hingekosutavaid verejooke garneeritult kokteilikurgikestega.
Oo muistse aja hiilgus!
Mälestused, nyyh.

Natuke olen ma ikka ringi nuuskinud, aga pole kuskil näinud viidet yhele vanale nutikale kombele, mille kymmekond aastat tagasi avastasin.
Nimelt võib Bloody Mary't segada ka shot'ina.
Sel juhul peab ta olema kihiline. Pikaks segatud kihiline BM ei ole kuigivõrd hea mõte, korralikult maitsestatud shot on aga midagi erilist.
Maksimaalselt neljakymnegrammise (võib ka pisema) topka põhja tuleb kallata poole jagu tomatimahla ja see korralikult ära maitsestada, selle peale aga klaasiseina või, veel parem, segamispulka pidi teist sama palju viina. Loomulikult on mõlemad kylmad.
Yhe laksuga alla visates ehmatab kylm viin korraks keelepära, õlise järelmaitse aga uhab yle tomat ja pipar. Suurepärane jook, ehkki mitte pikalt mekutamiseks.
Kahju, et tänapäeval olen ma vist ainus, kes seda segada mõistab.

 
eXTReMe Tracker