Thursday, December 13, 2007

Kuidas kodustada misot?

Aeg-ajalt tulevad kuskilt veidrad retseptid.

kylmutatud valge kalafilee (oli vist pangasius?)
brokkoli (kaks mõõdukas suuruses tutsakat)
sojakaste
Worchestershire'i kaste
purk šampinjoniviile
marineeritud rohelised pipraterad

Kala napis vees hauduma. Mingil hetkel lisada brokkoli ja kastmed. Kui kõik on enam-vähem valmis, šampinjonid ja pipar sinna otsa. (Brokkolivarred on ysna kõvad ja tahavad aega.)

Pipraterad on hästi vahvad ja yldse mitte liiga kibedad. Leidsin neid pisikese potsiku kuskilt (Virust?) kymmekonna krooni eest. Kust uusi saaks, ei tea. Kyllap võib need asendada millega iganes.

Tulemus on veider, ent mõnus.


***

Nuputasin eile õhtul omajagu aega, kuidas mugandada jaapani köögi põhimõtteid eesti oludesse. Omajagu keeruline, kuna Eesti on mereriik, mis merega ei suhtle. Kalavalik on poes niru ja kohutavalt kallis, vetikaid me aga ei söögi. Ainus norist lähemal kasvav meretaim on merekapsas. (Või oli see nyyd merikapsas? Kogu aeg lähevad segi.) Miso juures sai mõistus otsa.

Naomi Moriyama ja William Doyle'i suurepärane raamat "Jaapanlannad on noored ja saledad" on eesti keeles kahjuks ysna viletsalt tehtud. Ei tõlkija, toimetaja ega korrektor tunne inglise ega eesti keelt. Ei tea nad, et nimesid ei panda heast peast kursiivi (nt General Electric) ega tunne nad sõna barley. Kui ma ei tea, kuidas on inglise keeles oder, lykkan kursiivi ja asi tahe - milleks lollile sõnaraamat? Olen Pegasuse kirjastuse peale kohe päris kuri.

Aga muidu hea lugemine.

 
eXTReMe Tracker