Wednesday, December 26, 2007

Lumehullus, lumelollus

Aripaev.ee levitatav novaator.ee artikkel ytleb:

Pibloktaq on Arktikas elavatel inimestel mõnikord esinev hüsteeriahoog, mille sümptomiteks on samade sõnade mõttetu korrutamine või näiteks alasti mööda lund ringi jooksmine. Ei tea, kas eestlastel esinev saunast lumme või jääauku hüppamine käib sama sündroomi alla.
Google'i otsing annab sõna pibloktaq vasteks 2 juhtu (yks on aiandus.ee ja teine mingi Poola portaal), pibloktoq aga 6110 ja piblokto - 24 800.

Kas oli siis nii keeruline sõna õigesti maha kirjutada?

Wikipedia artikkel Piblokto:
Piblokto, Pibloktoq or Arctic hysteria is a condition exclusively appearing in Inuit societies living within the Arctic Circle. Appearing most prevalently in winter, it is considered to be a form of a culture-specific disorder.
Symptoms can include intense "hysteria" (screaming, uncontrolled wild behavior), depression, coprophagia, insensitivity to extreme cold (such as running around in the snow naked), echolalia (senseless repetition of overheard words), and more. This condition is most often seen in dogs and Eskimo women.
Moraal? Ärge raisake oma aega kollasele "teaduslikule" ajakirjandusele. Selle tegijad suudavad harva oma nimegi kirjavigadeta kirjutada. Tulemuseks on tyypiline järjejutt naljakatest valges kitlis mehikestest laadis "Ameerika teadlased leiutasid juustusöömismasina". Milleks faktid või täpsus? Pläma myyb.

Mina ka ei tea, miks Tartu ylikooli tehnoloogiainstituudi egiidi all sellist möga aetakse. Ju pole muud tööd anda, aga palk tahab maksmist.

 
eXTReMe Tracker