Tuesday, February 19, 2008

EPL: Vähem teades on lihtsam elada

Pealkirja "Milleks meile Muhamed" all kirjutab Erik Rand tänases EPL Offline'is järgmist:

Taanis elab 250 000 moslemit, mis moodustab 5 protsenti kogu rahvastikust.

"Me jätkame integratsiooni ning kogukondade vahele sildade ehitamist. Kui te ei tea, kes on Muhamed, siis palun lugege tema kohta," rääkis üks Kopenhaageni tähtsamaid imaame intervjuus BBC-le.

Eelmainitud tsitaadi põhjal tekib küsimus, et kes keda integreerib? Kas moslemid tulevad taanlasi ning teisi õhtumaa rahvaid oma kogukondadega lõimima?

Miks eurooplane peab oma kodus selgeks tegema, kes on Muhamed ning millised on tema teened meie ees?

Viimastel nädalatel taas lahvatanud Muhamedi pildiskandaal oli järjekordselt tõestuseks, et midagi on mäda Euroopa immigratsioonipoliitikaga. Moslemid ei saa aru, mida tähendab sõnavabadus ning eurooplaste püüded seda selgitada paraku vilja ei kanna.

Tekib küsimus, kes kehtestab mängureeglid Euroopas?
Miks peaks ykski enamus tundma huvi mõne mõttetu vähemuse vastu? Miks peaks valged ameeriklased teadma midagi mustade muusikast? Miks peaks eestlased oskama yhtki venekeelset sõna või teadma, kes kurat see Puškin sihuke oli? Miks peaks luterlane või ateist katoliku või õigeusu kirikusse sisenedes mytsi peast võtma? Milleks meile eestikeelne koraan või Lotmani "Vestlused vene kultuuriloost"?

Tõepoolest: milleks?

Viisakusest? Eneseväärikusest? Laiema silmaringi huvides? Soovist mõista kedagi, kes sinust erineb?

Mis mõttes - "eneseväärikus"? Millega seda veel syyakse?

Integratsioon ehk lõimumine tähendab, et osapooled pyyavad teineteist tundma õppida, teineteisest aru saada. Assimilatsioon tähendab, et väiksem unustab võimalikult ruttu oma keele ja kombed ning pyyab saada suuremaks. Venelased eestlasteks, eestlased sakslasteks. Integreerumine on kahesuunaline, integreerutakse koos. Assimilatsioon on yhesuunaline, suurem assimileerib väiksema. Mulle tundub juba mõnda aega, et meil valitseb terminoloogiline segadus. Eestlased ei soovi integratsiooni, nad soovivad venelastest vabaneda, nad endaks muuta, ära syya.

Me oleme enamus ja sellest meile piisab. Ning Euroopas on peaaegu kõiki teisi rahvaid enam kui meid, seega ei pea nemad meist huvituma. Maailma mastaabis aga ei tohiks meid yllatada, kui hiinlased imestavad, miks me hiina keelt ei räägi.

Suurrahva asi. Oleme vaimult kyll väiksed ja väiklased, aga eks me teeme selle kõik jõuga tasa.

 
eXTReMe Tracker