Friday, June 29, 2007

Kutsume turistid hotelle vaatama

Tänases lehes on Savisaare arvamuslugu. Savisaar arvab seal igasuguseid huvitavaid asju. Lugesin eile ja keel hakkas kihelema.

Tema syytusse lapsehinge jäi kord ennemuiste helama loosung: "Jõuame Ameerikale järele ja ette!" Ilus unelm, mis seal ikka. Aga kuidas nad seal Ameerikas nii rikkad on? Võttis Edgar lehe, luges ja jäi mõttesse.

Californiasse, maailmakuulsate tehnoloogiafirmade koduks olevasse Silicon Valleysse on koondunud väga suur hulk tehnoloogiasektori ettevõtteid, mis teeb piirkonnast maailma kõige innovaatilisema tehnoloogiakeskkonna.
Ning siit jõudiski geniaalne nõukogude majandusteadlane yldistuseni:
Kontsentratsioon on edu tagamise eeldus.
Täpsemalt:
Linnade ja piirkondade püsiva konkurentsieelise üks vastuolulisi eeldusi on teatud minimaalse kontsentratsioonitaseme ületamine. Silicon Valley näide toob esile asjaolu, et kui teatud piirkonnas tekib kriitilises koguses mõne valdkonna ettevõtteid, siis nende omavaheline koostöö ja konkurents võib tekitada maailmatasemel tootmisharu ja tagada selle jätkusuutliku arengu.
Kui nemad nii saavad, miks meie siis ei saa? Teeme kohe järele! Arvutifirmasid meil kyll palju pole, aga teeme siis midagi muud. Võtame näiteks... ee... hotellid?
Eesti hotellide ja restoranide liidu andmetel peaks käesoleva aasta lõpuks Tallinnas hotellitube kokku olema orienteeruvalt 7000. Selle näitaja poolest peaksime järgmisel aastal mööduma Helsingist. Tegemist on arvestatava kontsentratsiooniga meie üheks majandusprioriteediks loetavas turismis - seda teenindava infrastruktuuri arengus.

Kas suur hotellitubade arv võib olla indikaator selle kohta, et Tallinnas võiks turismi vallas hakata arenema midagi taolist, mis toimub tehnoloogiafirmade seas Silicon Valleys ja finantsfirmadega Wall Streetil?
Tõsi, tööjõudu pole ja kylastajaid ka mitte. Seda tunnistab Edgar isegi. Kyll aga on kontsentratsioon. Kus nyyd hakkab alles Eesti elu edenema nii, et myhiseb!

Ning veel kord, selgemini.

Eeldus:
Maailma kogemus näitab selgelt, et Tallinnas tekkiv suur hotellide kontsentratsioon võib saada aluseks uuele innovaatilisele ja kvalitatiivsele tasemele teenindussektoris, mis võimaldab Tallinnal hakata eristuma ka rahvusvahelisel tasandil.
Põhjendus:
Kus midagi on, sinna tuleb tavaliselt juurde.
Kõik majandusharud on ju teadupärast sarnased. Arvutifirmades mõtlevad inimesed uusi asju välja, teevad need valmis ja myyvad maha. Kui insener ise lahendust leida ei oska, räägib õhtul kõrtsis õlle taga teistes firmades töötavate sõpradega ning ongi lahendus käes.

Kui hotellis turiste ei ole, räägib toateenindaja õhtul kõrtsis teistes firmades töötavate sõpradega... ja kutsub need ööbima? No mis siis, et hotellinduses on Eesti madalaimad palgad, kuupalga eest yhe öö ikka saab. Või pool ööd.

Mis sest, et hotellides midagi ei valmistata ja neil innovatiivsusega suurt pistmist pole. Mis sest, et ykski turist ei tule kuhugi yksnes öömajale, turismivoog sõltub tuhandest muust asjast pikas ja keerukas ahelas. Analoogiaid annab ju ometi kõigele venitada.

Savisaare arusaam majandusprotsessidest meenutab "South Parki" päkapikke, kes varastasid öösiti sahtleist aluspykse. Neil oli nimelt äriplaan:
1. Varastame palju aluspykse.
2. ?
3. Kasum!

Savisaarel on samasugune plaan. Kui kuskil on kedagi palju ja nad on rikkad, järelikult on meil ka vaja yhte kohta koguneda ja siis... olemegi rikkad! Keda huvitab, kuidas nad seal täpselt rikkaks said. Majandusmehhanismi syvenemine? Pähh, iiiiigav. Lähme parem rallit või päevakeskust avama!
Piirkonnas tehtavad arenguinvesteeringud on märksa tähtsamad kui üksiku ettevõtte majandusriskid. Seepärast peame antud teemal koos kaasa mõtlema. Et võita, on tarvis võtta teatud riske. Kui panused on suured, on ka võiduvõimalused suuremad.
Tõlkes: pange kogu oma papp meie megaprojekti. Ja kui pankrotti lähete, syydistage iseend. Meil kapitalistidest kahju ei ole.

On teisigi asju peale majanduse, mis vanainimesele segaseks jäävad. Näiteks risk ja selle maandamise viisid. Oletame, et ma astun tänaval mehe juurde, kes laseb raha eest mõistatada, millise all kolmest topsist on hernes. Kui ma annan talle kahekymneviieka, on võiduvõimalus yks kolmest. Aga kui ma annan talle kakskymmend viis miljonit, on võiduvõimalus palju suurem. Eks ju?

 
eXTReMe Tracker