Saturday, June 30, 2007

Paanika! Paanika!

Vaene Tikrike tsiteeris eile Epu ja perekolli kaudu kellegi Pauermäni anonyymset kokakoola-vastast propagandat ja sattus paanikasse. Näide on niivõrd tyypiline, et laenan siia ka.

Karastusjookide nagu Coca-Cola ja Pepsi-Cola keskmine pH on 3.4. Sellisest happesusest piisab hammaste ja luude lahustamiseks. Inimese keha lõpetab luumassi tekitamise varsti pärast 30. eluaastat ning pärast seda lahustab ta igal aastal 8-18 protsenti luumassist, viies selle uriiniga kehast välja.
Oli seal teisigi kollijutte.

Ytleme, et "varsti pärast 30. eluaastat" on 35.
8-18% vahemikust võtame miinimumi, 8%.
8*12=96.
35+12=47.
Ehk siis 47. eluaastaks on kõik inimesed kaotanud 96% oma luumassist? See võiks ysna tõenäoliselt tõepoolest surmav olla.

50aastasi inimesi pole olemas.

Jah, mu arvutuste kallal võib norida. Näiteks võib väita, et protsente tuleb mitte liita, vaid korrutada. Võib tuua muidki meelepäraseid ettekäändeid, vabandusi ja õigustusi. Aga jutu iva see ei muuda.

Ka meelepäraseid järeldusi levitava propaganda yle on kasulik otsustada omaenese peaga mõeldes. Mitte reegli alusel "tore, järelikult tõsi". Ykski inime ei jõua iga hysteeriaga kaasa minna.

Ja anonyymset statistikat ei maksa yldse tõsiselt võtta. Ameerika teadlased ja Šveitsist sõltumatu instituut on seda juba ammu tõestanud.

 
eXTReMe Tracker