Monday, April 21, 2008

Mis suudab turg ja mida ta ei suuda

Tänases lehes kirjutab Esko Passila sellest, kuidas kõva kroon on seest tegelikult ysna pehmeks läinud. Muuhulgas arvab ta ka nii:

Sageli yritavad uute turumajandustega riikide poliitilised otsustajad säilitada illusiooni, et neil on mingi suveräänne õigus ja vahendid turumajanduse juhtimiseks. Kahjuks on ajaloos palju näiteid selle kohta, et tegelikkuses asi nii ei ole. Rahvamajandust on võimalik kontrollida ainult siis, kui see on piisavalt suletud. Ka sellised majandusmudelid on turumajandus suutnud põlvili panna, olulisim näide on Nõukogude Liit.
Ma pole sugugi kindel, et turumajandus kui niisugune - rääkides selle praktilistest vormidest, mitte smithilikust ideaalist - on tõepoolest nii kõikvõimas kui selle apologeedid kujutlevad olevat. Seegi näide pole kuigi hea. Nõukogude Liidu vastu vedas USA aastakymneid sihikindlat riiklikku majandussõda. Ka võidurelvastumise põhiline kasu seisnes mitte sõjalises yleolekus, vaid rahapõletamises. Pelgalt turu- ja käsumajanduse konkurentsiga tulemust põhjendada ei saa.

Tegelikult pole puhast turumajandust siiani kuskil rakendatud, USA ja EL kaitsevad ennast mitmeski valdkonnas korraliku Hiina tollimyyriga. Enne 20. sajandit oli pilt veelgi kurvem. Seega pole ajaloolist kogemust teooria põhjenduseks naljalt võtta. Pealegi on Põhja-Korea ja Kuuba sama õnnetud kui kogu aeg, muutused peituvad ootajate silmis; Venezuela puhul pole sedagi loota. Kuhu see yleolek siis jääb?

Isegi ideoloogilised hymnid kipuvad viimasel ajal nõrgenema, juba räägitakse "autoritaarsest turumajandusest". No mis turumajandus see ikka on, kui Venemaal toiduainehindu riiklikult määratakse? Aga suu räägib seda, mida rahakott nõuab - kui Hiinat ja Venemaad on vaja meelitada, võib neid kas või demokraatia eeskujudeks tuua. Paber kannatab kõike. Ja nii ei luba Realpolitik enam teooriatki korralikult arendada, retoorilised mullistused pärsivad mõttetegevust.

Kuulad, vaatad ja meel läheb haledaks. Sest kui siiani midagi paremat välja pakkuda pole, on meie kõigi seis ypris nutune.

 
eXTReMe Tracker