Wednesday, January 31, 2007

Ae, Peeter, kus sa kondad?

Kuuldavasti on Levada Maarjamäele jalgpalliväljakut ehitades ka tammealleele sae kylge pannud. Paha lugu kyll. Lehed kirjutavad siin, siin , siin ja siin, yks ilus tydruk aga siin. Inimesed saadavad rohelistele selliseid kirju:

Näidake palun, et tegemist on reaalse poliitilise jõuga ja võtke seisukoht Maarjamäe tammeallee hävitamise suhtes, millest täna laialt pressis kirjutatakse. Palun näidake, et suudate tegeleda reaalse keskkonna hävitamise juhtumiga. Tegemist on röövmõrvaga looduse ja meie elukeskkonna vastu. Tahaksin kuulda avalikult tribüünilt, mida kavatseb teha roheline erakond, et selliseid asju ei korduks. Ma luban teile, et kui seda suudate, siis hääletan valmistel teie poolt ja kutsun teisi ka seda tegema. Aga ainult siis.
Sellest võib järeldada ysna mitut asja.

Inimesed ei usu, et nende endi arvamusest midagi sõltuks, ykskõik, kuidas nad seda ka ei avaldaks. Millegi arvaja peab olema vähemalt partei, midagi inimesest suuremat ja tugevamat, kes suudab mõjutada ka teisi yle- ja ebainimlikke mytoloogilisi olevusi, näiteks Tallinna linnavalitsust ja mitmesuguseid võsana läbipõimunud keskkonnaameteid. Godzilla versus King Kong, koletiste kahevõitlus. Millal hakati uskuma, et organisatsioonid ei koosne inimestest? Kardetavasti ysna ammu.

Okei, Levada on muidugi mölakas. Hunt temaga. Eraisik võib olla loll, seda ei saa mitte kuidagi ära keelata, see on tema õigus. Ka firma juht või omanik võib olla loll - lasku aga käia, nagu syda lustib. Aga riigi ja omavalitsuse asutused peaksid arvestama lollide olemasoluga elanikkonna seas ja mitte laskma neil teha kõike, mida syda lustib. Lõppeks on nad lollide olemasoluga kyllaldaselt kokku puutunud, Tallinnal on Mõisast saati olnud mitu lolli linnapeadki. Ja ometi tuleb iga järjekordne lollus linnaametnikele samasuguse yllatusena kui talv. "Ennäe! Kas tõesti? No kust see siis siia sattus? Eile veel ei olnud..." Kõige tõenäolisemalt on asi selles, et pika ja masendava valitsuse käigus on linnaaparaadist lahkunud kõik need, keda miski veel yldse huvitas. Ja mida saavad inimesed selles asjas ette võtta? Kahe aasta pärast omavalitsusi valides saavad.

Ennemuiste keelas Peeter I tammede raiumise ära. Mitte mingitel erilistel looduskaitselistel kaalutlustel, nagu tänapäeval sageli leelutatakse, vaid strateegilise ressursi hoidmiseks: tammepuidust tehti laevu. Mis ta metsaryystamise eest karistuseks määras, ei mäletagi enam, ent kahtlemata oli see efektiivne. Ehk tasuks toonasest karistusseadustikust yht-teist laenata?

 
eXTReMe Tracker