Monday, January 29, 2007

Kuu, Pätu ja Bond

Suur kuu oli nii madalal, et teda oli näha ainult yle kõige lagedama heinamaatyki. Ja ometi imestasin veel paari päeva eest, et kuud pole yldse. Hoiab madalat profiili. Oli endale ka paar pilveriba peale tõmmanud, ehkki mujal oli kõik selge, tähed nagu kõõm taevamantlil.


***

Väljast tulles ei tundu yldse -4 või -7 moodi, nagu ilm.ee väidab. Nyyd, kus see eestimaine talv lõpuks käes on, ei ole mina temaga enam harjunud.

Alles see oli, kui hommikul tuli paksu vihma ja mina sain naabrimammi käest teada, et meie maja kassi nimi on Pätu. Ammu olen mõelnud kysida, aga ei ole tihanud pärida. Nagu ikka, tulevad olulised asjad su juurde ise, sebimine on ebaolulise jaoks. Sellest ajast on mulle palju kasu olnud, kui koolitundide asemel kraavikaldal vedelesin, Belomori kimusin ja "Daodejingi" lugesin. Lapsed, tehke teie ka nii.

Kass oli tahtnud välja minna, aga kus sa siis lähed, kui sajab. Kõõluski teine ukse peal ja mammi ajas temaga juttu. Pätu otsustas lõpuks, et kykitab kitsal ukseesisel, kus katus pea kohal. Mammi läks tuppa ja mina tilkusin tööle.

Alles see oli ja juba on vedurid raudteeylesõitudel jalateed kinni sahanud. Ukerda ja vannu. Ei, inimeste sellele laiuskraadile kolimine oli viga ning siin ei aita isegi kliima soojenemine midagi. Mitte, et ma nii hirmsasti palavust armastaksin, ent mingi mõistlik vahestaadium võiks ju troopika ja kylmavöötme vahel olla. (Keel ei paindu kirjutama "paras" - kui ehk vaid parastamise tähenduses.)


***

Tol korral tahtsin muustki kirjutada, vihm viis asjad meelest. Et otsustasin lõpuks uue blondi Bondi ära vaadata, keda vaheldumisi kiidetakse ja kirutakse, aga minu "Casino Royale" osutus hoopis 1967. aasta variandiks. Jabur ta oli, aga kahetsema ka ei pannud. Näitlejate seast pole uusversioonil kedagi vastu panna: Peter Sellers, Ursula Andress, Orson Welles, Woody Allen, Peter O'Toole, Jean-Paul Belmondo... Kyll ma selle uue kah kunagi ära näen.


***

Mis me siit järeldame?
Kuu on parem kui Bond.
Eriti kylmaga.

 
eXTReMe Tracker