Wednesday, January 10, 2007

Pärsia kirjad

Kyll see maailm on ikka imeliselt kirev! Kõiksugu loomi ja linnukesi täis teine ning inimeste mõtteilm seal sees on kah igilõpmata kirju.

Käid sina näiteks mööda ilma ringi ja mõtled, et on igati terve mõistuse kohane, kui inimesele teda puudutavast otsusest teada antakse. Aga siis avastad, et kõik ei arva sugugi nii. Ja õige ka, pole tarvis oma eelarvamusi teistele peale suruda. Tulevad näiteks seltsimehed kokku ja otsustavad: "Saadame õige kodanik Vasja sõjaväkke!" Või: "Võtame Vasja avalduse, ettepaneku ja esildise ning torkame kemmergusse naela otsa!" Või: "Jätame Vasja sellest aastast palgasaajate nimekirjast välja." Ja ärkab Vasjakene kaunil kevadhommikul, ringutab, lykkab akna lahti, nuusutab värsket lillelehka ega aimagi, et tema elu on juba pöördumatult muutunud. Vaat' selliseid asju juhtub meil Pärsiamaal, härrased vannutatud mehed!

Või näiteks saadab mingi asutus, ytleme näiteks Isfahani Filatelistide Selts, oma liikmetele nimekirja, millest palutakse välja valida tänavuse Suure Auraha saaja. Arvad, ullike, et see ongi kõik? Arvad ja eksid. Isakesed silitavad oma pikki valgeid habemeid, ryypavad teekest, helbivad moosikest kõrvale ja arutavad: "Rahvas on meil loll, kuid hea sydamega. Hea sydamega, ent siiski loll. Oleks tarvis vaesekesi aidata! Teeme neile õige asja lihtsamaks ja paneme kirja tagumisele kyljele oma leebe heasydamliku soovituse: valige Potapõtš, tema on aus ja tore mees, ametilt öövaht ning peab vabal ajal mesitarusid. Mesilinnukestel on Suure Auraha yle kindlasti hea meel, kyllap peavad suurt ja kollast ketast meekski. Ja et mõni kirjasaaja ei oska ehk lugeda, tõmbame kirja esimesel kyljel Potapõtši nimele suure punase ringi ymber." Jah, mu armsad, Pärsias on hea elada!

Ah et mis sellel kõigel Montesquieu' ja tema filosoofiliste kirjadega pistmist on?
Aga esimene juhtum on (Vasja seisukohalt) induktsiooniprobleem (Bertrand Russelli kalkun,eks ole), teine aga hiilgav näide paternalismist. Rääkida võib ka vabadusest, esindus- ja muidudemokraatiast, autonoomiast ja muudest põnevatest mõistetest. Las igayks jätkab ise.

Juriidiliselt on kõik korrektne.

 
eXTReMe Tracker