Sunday, May 13, 2007

Tervist ja pikka iga

Skeptik.ee-s kirjutas Martin Vällik mõne aja eest sellest, kuidas ravimiamet soovitab inimestel mitte hakata marslaste tehnoloogia katsejänesteks ja toppida enda kehaosi tundmatutesse iidsetesse, Egiptuse pyramiidide tolmust valmistatud apastraatidesse, mis 90% juhtudel võtavad ära kõik haigused ilma igasuguste kõrvaltoimeteta, nagu on tõestanud Šveitsi Sõltumatu Instituudi valges kitlis onud. Mõte õige ja hea. Mõte tore.

Mind huvitab aga, mis nende imemasinistidega juhtub, kui neist ravimiametile rääkida. Millegipärast on jäänud mulje, et ei suurt midagi. Võetakse nende kodulehed maha? Ei. Pannakse äri kinni? Mkmm. Käib keegi ravimiametnik vähemalt lehtede kommentaariumites kobisemas, et kõiki tõbesid hetkega raviv kaadervärk, mida on maailmas yksainus, ei pruugi olla Eesti tulevase edu alus? Ei, EPL ajab sama joga tuima järjekindlusega edasi ning reklaamib kõikvõimalikke posijaid ja susserdajaid täiesti tasuta. Mis mõtet on siis viriseda? Valva ainult selle järele, et sulle endale lähedased inimesed mustlastele raha ei jagaks ja tosinakaupa biofoore ei koguks.

Noh, vähemasti on meil šarlatanide õigused hästi kaitstud. Käi mööda maad ja myyta oma vankrilt jahust ja searasvast salvidega potsikuid nagu mees muiste. Algajatele sobib eeskujuks yks tegelane Doktor Dolittle'i lugudest. Yks Murphy seadustest ytles ju ka, et on ebamoraalne jätta kollanokkadele alles nende raha.

Yhtlasi myyn enda imepärast leiutist, mis toob majja õnne, raha, tervise ja igavese elu. Koosneb vana mobiiltelefoni kestast, traadipusast ja yhest yllatusmuna seest leitud värvilisest kleepsust, aga aparaadi sisse vaatamine lõpetab toime, nii et ärge seda tehke. Maksab ainult 99 999 krooni pluss postikulud. Raha saatke mulle või pange põlema.

 
eXTReMe Tracker