Thursday, August 14, 2008

Gruusia: võidud ja kaotused

Kyllap on Putini kunagisel majandusnõunikul Andrei Illarionovil õigus, kui ta usub, et väike välksõda oli sõjaliselt edukas, kuid muutis Gruusias Saakašvili toetuse tugevamaks. Samas, tõenäoliselt ka polariseeritumaks: nii toetajad kui vastased on nyyd emotsionaalsemad ja argumentidele on aina vähem kohta. See tähendab, et yhiskonda on võimalik teiste vahenditega destabiliseerida.

Kolmandik Gruusia territooriumist on sisuliselt läinud. Euroopal pole vahendeid, millega sundida Vene vägesid Lõuna-Osseetiast ja Abhaasiast lahkuma. Ja kummagi nukurežiimid seda ei soovigi. Tõsi, vaevalt jätaksid grusiinid niisuguse võimaluse kasutamata. Siis hakkaks kõik jälle otsast peale.

Majandus on suuresti pilbasteks lastud. Sadamate ja infrastruktuuri taastamine neelab raha, Läänes langenud krediidireitingud aga muudavad selle yha kallimaks. Lisame riigisisese migratsiooni: kui paljud julgevad või tahavad naasta kodukohta, kus on vaid varemed ja napib tööd? Senistest laenudest on vähem kui nädalaga saanud võlad: laenu eest ostetud maju ja autosid enam pole, jäävad yksnes kohustused. Kui suur osa töövõimelisest elanikkonnast lahkub välismaale, olgu siis julgeolekule või rahale mõeldes?

Majandusega koos langevad alati ka riigimeeste reitingud. Eduka vastupanu eufooria jahtub. Ning vähehaaval saab selgeks: vaatamata lubadustele ei ole NATO sugugi vaimustuses võimalusest, et järgmises pärapõrgukonfliktis peab ta osalema juba sõjaliselt, mitte sõnaliselt. Kes nende naabrid seal yldse on? Venemaa, Tyrgi, ee... Armeenia? Aserbaidžaan? Iraak või Iraan, kes teab? Ja kellega neist nad sõdinud pole? Kui keegi seda mäletab, siis igatahes mitte Euroopa. Muistne ajalugu, kreeka kolooniad ja kristlus on rohkem huvitav-piinlik faktike kui ajalooline side või moraalne kohustus. Kristluse eelpost avastab, et ta selja taga on ateistid - või, veel hullem, protestandid.

Syveneb pettumus, mis sai alguse tyhjadest taskutest.

Varem või hiljem Saakašvili muidugi lahkub troonilt. Aga pole teada, kes tema asemel võimule tuleb või kas Venemaa jaksab nii kaua oodata.

 
eXTReMe Tracker