Wednesday, May 28, 2008

Monty Python Aafrikas

Hiljuti Youtube'is Monty Pythoni muusikavideosid lapates meenus yks uudis. Eelmisel nädalal tuli nimelt Keeniast teade, et kohalik kylarahvas põletas 15 vana naist koos nende majadega nõidumise eest. (Esimeses uudises oli neid 11 ja kõik olnud yle 80 aasta vanad; hiljem seda detaili ei korratud.) Politsei otsib syydlasi, aga no kuidas sa terve suure kyla ikka pokri paned.

Kunagi käis Tartu folkloristidel kylas tore mees, rahvaluuleteadlane Ezekiel Alembi Keenia Ylikoolist Nairobis. Nairobi on, mõistagi, miljonilinn. Tallinn on selle kõrval kyla. Ent Ezekia - nagu teda hyyti - pärineb tõepoolest kylast. Tema onu on kohalik ravitseja, vabast ajast aga peab sealsamas ylikoolis ka rahvameditsiini professori ametit. Või vähemasti nii ma seda juttu mäletan.

Ezekia oli vahva, pisike ja kylmetav. Eesti hilissygises paksult kihnu laadis kudumeisse mässitud sinkjasmust kubu. Tantsis meile õpetuseks klassi ees rõõmsaid matusetantse ning kamandas ka tudengid tantsima. Rääkis palju huvitavat.

Näiteks pidi mingi mul praeguseks ununenud haiguse vastu aitama see, kui võtad haokubu selga, käid kolm korda päripäeva ymber baobabi, lausud asjakohased sõnad, viskad haod maha ja paned tagasi vaatamata ajama. "Mis saab siis, kui see ei aita?" kysisime meie. Ezekia jäi mõttesse. "Tõesti huvitav kysimus. Ei tea ytelda, alati on aidanud."

Nojah, nõialugu on nyyd siis sama myndi teine pool.

Kas seda, või vaatasid kohalikud liiga palju Monty Pythonit.

 
eXTReMe Tracker