Friday, June 13, 2008

Nuhid ja preestrid

Lugesin paari päeva eest Jaan Krossi tõlgitud Éluardi.

Luulearvustus

Selge ma vihkan kodanlaste võimu
Nuhkide ja preestrite võimu
Aga rohkem veel vihkan ma inimest kes seda ei vihka
Nii nagu mina
Kõigest jõust

Sülgan näkku inimesele pisemale kui ta loomus
Kes ei eelista kõigile mu luuletustele
Seda "Luulearvustust"
Hmm, mõtlesin. Meid see tegelikult enam eriti ei puuduta. Eesti on Euroopa kõige ateistlikum maa ja ehkki aeg-ajalt on olnud probleeme, ei sekku sandarmid yldiselt ka kodanike igapäevaellu. Kes yldse oleks praeguses kontekstis "nuhid"? Kapo ja tema sõbrad-seltsimehed kaitseväest? Palju sa nendega ikka kokku puutud. Ning kui mitte arvestada kaitseväe sundpalvusi, pysivad kirikud riigist kenasti lahus. Kui EELK ja baptistid ei suuda seda siiani täielikult taibata, mis tost. Las ullike yritab pilve endale pähe panna, keda see huvitab.


***

oHpuu kirjutas, kuidas kultuuriminister Jänes hiite säilitusprogrammil vaiba alt ära tõmbas. Pikka aega tõotati raha, nyyd sai eelarvetylidest hea ettekääne. Mis sest, et need olid vaid sandipennid: 2,5 miljonit viie aasta jooksul. Kirikutele on lubatud 10 aastaga 633 miljonit - kas keegi seda raha kah kärbib?


***

Et yht poplaulikut Elva kirikusse esinema ei lasta, mind tegelikult ei kõiguta. Ega see mingi eriline inimõigus ole. Aga kui mu kunagine hea sõber kostab põhjenduseks, et kodanik on osalenud grupiseksis, kõlab see kyll juba naljakalt. Euroopa kohtus arvatavasti vett ei peaks: mitte seepärast, et eraasutus ei tohiks oma ruumide kasutamise yle ise otsustada, vaid võrdse kohtlemise printsiibi tõttu.

Ja yldse: kuidas seda muude kirikuliste puhul kindlaks tehakse? Ankeedi põhjal? "Olen/ei ole osalenud grupiseksis - kriipsuta õige alla" kõlab nagu ettepanek. No kui te just pakute...


***

Riigikogu arvas, et politseinikele tasereid jagada on hea mõte. Jahah, teoreetiliselt võrdustati need kyll tulirelva, mitte kumminuiaga. Ent praktikas teab iga mundrikandja, et ega neid antud poleks, kui taser poleks vähem ohtlik kui tina. Järelikult... Pealegi on uus asi ikka huvitav, tahaks ju proovida. Märklauda sellega ei lase. Millal tuleb esimene teade politseinikest, kes taserit yksteise peal katsetasid?

Et otsus syndinud "võimuerakondade häältega", on tegelikult vale. Näiteks kuuest rohelisest neli kilkasid jah-nuppu vajutades õnnest, kaks ylejäänut ei saanud toimuvast aru ja jäid erapooletuks. Neid nyyd kyll mingi võimu omamises syydistada ei saa. Nad pigem tulevased taserialused.


***

Päevalehe kinnitust mööda tahab Pihl kogu nuhkimise enda kätte koondada. Yldiselt nii mujal kombeks pole: riskid on liiga suured. Aga Pihl leiab, et tema-mehikese käes on see käkitegu. Tema ametkonda kedagi ei imbu, luuretehnikaga sinna sisse ei murra ning ka ta ise jääb oma postile igavesest ajast igavesti.

Nagu Savisaar juba: ise otsustan, ise lindistan ja kui miski untsu läheb, kyll keegi teine vastutab.


***

Hea luule ei aegu.

 
eXTReMe Tracker