Thursday, June 26, 2008

Uinuv mõistus synnitab koletisi

Lugesin yhest listist kaebelaulu:

Olen kuulnud siingi listis palju väiteid selle kohta, kuidas me ikka ei peaks piirama alkoholimüüki.... Vaatame siis, mida ütleb meile statistika. Uurime näiteks , kui palju on alkoholi jaemüügikohti eestis ja mujal maailmas... Ennäe imet - reformierakond ongi juba oma lubaduse täitnud - eesti pole mitte viie esimese hulgas vaid Põhjamaades konkurentsitult esimene!
Alkoholi jaemüügikohti 100 000 elaniku kohta :
Eestis: 195 (ükssada üheksakümmend viis)
Island: 15,9
Soome: 6,3
Norra, Rootsi : 4,5
Küsimus: Kui Norras ja Rootsis oleks poode sama palju kui Eestis, kas siis seal joodaks sama palju kui praegu? Kas Soomlased ei jooks sama palju kui eestlased kui neil see võimalik oleks? Kas nõustute kui ma arvan, et Põhjamaades on saavutatud head tulemused just tänu riiklikule alkoholipoliitikale?
Nii et , ei ole vaja piirata? Teeme ikka iseenese tarkusest asju edasi...tühja meil teadmistest ja analüüsidest?
"Teadmised" on toredad, "analyys" veel parem. Kui need kaks kokku panna, on tulemuseks "teadus".

EE 15. köite "Maailma maad" andmeil on Austrias kroonilisi alkohoolikuid sama palju kui moslemeid: mõlemaid 4%. Et islam alkoholipruukimise ysna otsesõnu ära keelab, siis kahtlustan, et kattuvus (praktiliselt) puudub. Siit võiks teha järelduse suure häda ja ligeda abi kohta: kus alkoholism muret teeb, ulatab šariaat lahkelt abikäe.

Nagu ytleb yks Murphy seadustest, leiduvad paljudele probleemidele lihtsad, kergesti mõistetavad valed vastused.



***

Samas listis kinnitab ortograafiavaese riigikoguja kirjavahemärgisäästlik kaasa:
...minul on kõhe elada riigis, kus juba pikemat aega eiratakse teadmist, teadust, haridust ja analüüsivõimet ning seadusi tehakse nõiakunstist, isiklikust kasuahnusest või lihtsalt rumalusest lähtudes...
No kyllap ta teab, peaks ju hästi informeeritud olema.

Aga kus häda kõige suurem, seal abi kõige ligem: öelgu õhtul kodus mehele, et ärgu enam nii tehku. Kuni nõiakunstist lähtudes seadusi teeb, seni syya ei saa.

 
eXTReMe Tracker