Monday, July 14, 2008

Milleks Eestile kultuuriministeerium?

Lugesin Päevalehest järjekordset kultuurilugu ja tundsin, et hakkan kivisildnikustuma.

Tõepoolest, ega kirjanikke meil tõesti ei toideta. Eesti kirjandust tehakse ikkagi hobi korras, riigil pole sellega midagi pistmist. Luules yht-teist siiski toimub, aga uuem proosa enam lugema ei kutsu.

Sakala keskusest saadi lahti, Linnahall lagastati juba varem ning ehkki vahepeal võib keegi ju mullikesi ajada, lammutatakse paari lähema aasta jooksul ilmselt ka peapostkontor.

Linnadel-valdadel pole yldplaneeringuidki. Mõni ime siis, et kesklinnades ilutsevad Viru keskuse ja Tartu uue kaubamaja laadsed pappkastid.

Raamatukogusid harvendatakse nagu porgandeid ja needki, mis alles jäävad, tõmbavad lahtiolekuaegu koomale. Kas keegi tõesti ootab, et kui raamatukogu töötab vaid äripäeviti yheksast viieni, siis hakkab seal rohkem lugejaid käima?

Eesti film on endiselt esteetiline kategooria, mitte geograafiline või keeleline määratlus. Eks sekka satub ka mõni õnnestunud lyhifilm, ent Priit Pärn ja Heiki-Lotte Ernits on ikka kõige tõsisemad tegijad. Kui nemad ykskord töö lõpetavad, võib poe kinni panna, ilma et keegi märkaks.

Tõsi, vähemalt monumentide jaoks on meil raha nagu raba. Kui vaja, võib seda võtta igast eelarvest, olgu Tallinna linnalt, kaitseministeeriumilt või pensioniametilt. Kui Kangro täidab maa Kalevipoegadega ja Tallinna kohal hiilgab öösiti tontlik vabadussammas, ei siis peninukid maale tule. Ehk saab neid isegi NATO-le kaitsekulutustena esitleda.

Nyyd siis lastakse muuseumiaasta puhul muuseumitel pidulikult uksed sulgeda. Eks pikk puhkus kulubki inimestele ära - mis sest, et ilma palgata. Ja kultuuriministeeriumi asjapulk kehitab ainult õlgu: on jah pysikulutused ja palgad, aga mis meil sellest. Katsuge ise kuidagi hakkama saada, näiteks elage või surge.

Milleks on Eestil vaja kultuuriministeeriumi? Milleks Mongooliale mereministeerium, seale sadul või kalale jalgratas? Igasugune kohalik kultuur on saanud tänini hakkama ilma riigita ja saab nähtavasti ka edaspidi, nii hästi või halvasti kui oskab. Paneme siis asutuse kinni ja hoiame jälle kena kopika kokku.

 
eXTReMe Tracker