Friday, December 5, 2008

Keskaja filosoofia lyhikokkuvõte

Sellal kui lapsed kloostrimyyride ees keksu mängisid, andusid mungad teisele niisama tühisele mängule, millest minagi koos nendega lusti sain, sest aega tuli kuidagi surnuks lüüa, ja kui järele mõtelda, siis polegi eluga muud midagi peale hakata. Meie mäng oli sõnamäng. See meeldis meie ühtaegu peenele ja jämedale vaimule, lõi seejärel lõkkele kõigis koolides ja sünnitas kogu kristlikus maailmas suurt segadust.

Üks leer väitis, et enne õunu oli olemas Õun, enne papagoisid oli Papagoi, et enne maiaid ja lihahimulisi munki olid olemas Munk, Maius ja Lihahimu, et enne kui maailma tekkisid jalad ja tagumikud, oli jumala juures igavesest ajast igavesti olnud olemas üks Jalahoop Tagumikku.

Teine leer jällegi väitis vastupidist, nimelt et alles õuntest on inimesel tekkinud õuna idee, papagoidest papagoi idee, munkadest munga, liigsöömise ja lihahimu idee ja et jalahoop tagumikku ei eksisteerinud enne, kui üks mees virutas jalaga ja teine sai selle parajasse kohta. Mängijad läksid hasarti ja käsitsi kokku.

Mina kuulusin teise leeri, mille vaated mu mõistusega rohkem kokku käisid, ent mille Soissons'i kirikukogu paraku hukka mõistis.
Anatole France, "Inglite mäss" Tallinn: Eesti Raamat, 1976, lk 115

 
eXTReMe Tracker