Friday, September 18, 2009

Halva pressiteate näide

Pevkur: Swedbank on pensionäridega ebaõiglane

Sotsiaalminister Hanno Pevkur avaldas nördimust tänase, 18. septembri Swedbank´i uudise üle. Pank annab teada, et 1. oktoobrist hinnakiri ühtlustatakse ning pensionäridele tehtud erisoodustused kaovad.

„On selge, et pangakontoris on eakatel turvalisem oma rahaasju ajada kui tänaval sularahaautomaadi ees. Seetõttu on Swedbanki käitumine inetu. Valdav enamus pensionäridest usaldas oma pensioni just Swedbank´ile. Nüüd peaksid need inimesed oma raha kontorist välja võttes senisest kümme korda suuremat teenustasu maksma. Samuti ei ole vähetähtis asjaolu, et eakatele oma rahaasjade turvalise korralduse tagamiseks tegi riik sellest aastast otsuse pensionite väljamaksmiseks läbi pankade. Olukorras, kus pankadest käib läbi ühes kuus umbes 1,6 miljardit eesti krooni pensioniraha, on arusaamatu Swedbank´i otsus hakata eakatelt pea 1000% võrra suuremat teenustasu küsima. Ma loodan väga, et Swedbank kui sotsiaalseid väärtusi hindav ettevõte vaeb veelkord kriitiliselt oma otsust.”
Olgu, pealkiri norib tyli ja võib sellisena mõnel pool ka läbi minna. Selle eest võib mõne punkti ju anda.

Tsitaat on liiga pikk ja lohisev, kuna minister oli liiga tähtis, et tema loba kärpida. Isegi parteibroileritele tyypilist kantseliiti ("läbi pankade") pole viitsitud välja rookida, rääkimata õigekirjavigadest ("veelkord", Eesti riik väikese tähega ja veider vorm "Swedbank´i"). Millise pilkupyydva lause võiks siit panna pildiallkirjaks? Ei ole sihukest.

Tekstil puudub sisu. Ei ole mitte mingisugust syndmust peale selle, et yks poliitik avaldab enne valimisi arvamust. Tsitaadi kõrval mingit tausta ei ole - puudub isegi saatelause - ning ainus uus teave on, et minister kohtas uudist. Loodetavasti ei juhtu seda nyyd nii pea, muidu erutub vaeseke liialt.

Sellist pressiteadet kasutab ajakirjanik siis, kui midagi muud lehte panna pole, juhe on koos ning pea paks.

See-eest on pressiesindaja ise sympaatne ja esteetiliselt nauditav, mistõttu ma tema nime ei maini. Tegijal juhtub, järgmine kord paremini.


P.S. Jah, ma tean, et ma pole ka ise erapooletu. Aga ykski ajakirjanik pole, peale kõige paadunumate ykskõiklaste. Kui minister alustab oma ametiaega silmapaistvalt lolli jutuga, oodataksegi talt vaid järgmist lollust ning sellega tuleb arvestada.

 
eXTReMe Tracker