Wednesday, September 9, 2009

Pekske ametnikke!

Retooriliste haigustega on mul naljakas suhe. Yhest kyljest käib retoorika mulle yha enam närvidele, teisalt aga tunnen ma selle vastu kasvavat huvi. Veidraid tendentse märgata ja katkist argumentatsiooni analyysida on põnev, ent kokkuvõttes lollidele järeldustele jõudmise kunst ikkagi ärritab mind. Katsu siis lugeda või lugemata jätta.

Yks vahva näide on ametnikuviha. Tihti võib leida uudiseid ja sõnavõtte, mille ideoloogiline alus destilleeritud kujul on järgmine: "Ametnik - see on paberikoi ja byrokraat, naaberkeelest laenatud sõnadega tšinovnik ja aparatšik. Loomulikult ei saa sihukesest midagi head tulla. Mida vähem on ametnikke, seda parem. Kõige parem oleks, kui neid yldse poleks. Ametnik, see on amoraalne vereimeja rahva ihul, jälk liimukas töötava rahva (=proletariaadi+kodanluse) raudse kanna all." Jah, kokkuvõte on belletristlik ja pisut liialdatud, ent tõest siiski mitte kuigi kaugel.

Leidsin just värske eksemplari: uudise pealkirjaga "Eesti ei tea ametnike palga suhet SKPsse". Otsisin lugu, mida hommikuks refereerida, sygasin natuke kukalt ja otsustasin, et aitab. Ei taha mina milleski sellises osaleda. Miks?

Eesti ei tea ametnike palga suhet SKPsse

Läti tahab hoida avaliku sektori palgakulu alla 7% SKPst. Eestis pole aga avaliku sektori palkade suhe SKPsse teada.
...

Artikli tagumine osa on kohatäide, butafooria.

Miks on see tähelepanuväärne uudis, et Eestis ei oska rahandusministeeriumi analyytik ytelda avaliku sektori palkade suhet SKPsse? Ilmselt sellepärast, et seda peaks teadma.

Miks sellist asja teadma peaks? Et võrrelda meie näitajat lätlastega ning teha tululikke järeldusi.

Millised need järeldused oleksid? Nähtavasti tahetakse kontrollida, ega me juhtumisi avaliku sektori palkadele liiga palju raha ei kuluta.

Mida tähendab "liiga palju"? Ideoloogilist eeldust, et vähem on parem. Yks sort turuliberaale usub nimelt, et riigisektor peaks olema võimalikult napp, kuna see majandusele midagi jurude ei anna või annab õige vähe. Seepärast peaks Läti olema meile hoiatav näide ning kui Eesti kulutuste proportsioon on Läti omast suurem, tuleks neid kärpida.

Samale usule viitab ka juhtlõigu "avaliku sektori palgakulu" samastamine pealkirjas "ametnike palgaga". Tore mõte, ent paraku kuuluvad avaliku sektori alla kõik, kes riigi käest palgaraha saavad: õpetajad, arstid, politseinikud, piirivalve, tuletõrjujad... Neid pole sugugi vähe.

Ma pole näinud korralikku statistikat selle kohta, kuidas avaliku sektori palgakulud nende vahel jaotuvad, ent kõigi nimetatute samastamine ametnikega teenib yksnes retoorilist otstarvet: näidata ametnike ylalpidamisele kuluvat rahahulka võimalikult suurena. Mis on, kahtlemata, demagoogia - aga see ka mõni uudis.

Nojah, kuid selle kõige eeldus on ikkagi, et ametnik tähendab a priori paha. Selline usk levib suust suhu ja lehest lehte nagu ajumädanik. Keegi ei viitsi keskenduda mõttetult keerulistele kysimustele nagu milline töökorraldus oleks efektiivne, millisest hetkest alates lauskoondamine juba riigi ja yhiskonna toimimist segab ning - veel yks minu lemmik - kui madalaks võib ajada ametnike palgad, et mõtlev inimene yldse sellise töö ette võtaks.

Kergem ja praktilisem on liigitada maailmas leiduv heaks ja halvaks, mustaks ja valgeks, kuna niisugused ideed levivad kiiremini. Minus syveneb juba mõnda aega veendumus, et mõtlemine ei ole inimeste kui liigi tugev kylg; inimeste tugev kylg on sotsiaalsus.

Kuidas me ideid omandame? Analyysides ja arutledes? Harva. Suurem jagu meie hinnanguist on pärit meile sympaatsetelt inimestelt, kelle põhjendustesse me eriti syveneda ei viitsi. Minu sõbra mõte peab ju ometi hea olema, sest ta on nii tore! Kui geneetikutel õnnestuks pandat koaalaga ristata, võiks selline olevus veenda meid milles tahes. Ta on ju nii nunnu! Milleks meile siis keeruline maailmapilt, kui piisab panda mustadest ja valgetest laikudest?

Lihtne väike majandusuudis, eks ole. Hulk numbreid ja suhteliselt neutraalne keel, erinevalt mõnestki marutõbiselt sylge pritsivast juhtkirjast. Ent ka sellise pisikese pähkli koore alt võib leida hulgaliselt mõtteainet.

Vt ka: http://delicious.com/oop/pekske_ametnikke

 
eXTReMe Tracker