Wednesday, September 24, 2008

Ei sest riigist enam asja saa

Postimehest jäid silma kaks lähestikust uudist.

1. "Vaher: riigireetmise karistust tuleks tõsta eluaegse vangistuseni"

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri sõnul tuleks kaaluda riigireetmise eest ette nähtud karistuse ülemmäära tõstmist eluaegse vangistuseni.
Praegu on kohtul riigireetjat võimalik karistada 3- kuni 15-aastase vangistusega ning järgmine aste oleks juba eluaegne vangistus, sest 30-aastast vangistust Eesti karistusseadustik ette ei näe.
2. "Kohus lasi rasketes kuritegudes süüdi mõistetud Leo Pulsti vabadusse"
Viru maakohus otsustas ennetähtaegselt vabastada mitmetes rasketes kuritegudes süüdi mõistetud Leo Pulsti. /.../ Pulst ja tema jõuk olid kohtu eest 2003. aastal, kui ninamees mõisteti 14 aastaks vangi.
Leo Pulsti ja tema jõugu teod said alguse 1996. aasta septembris, kui Pulst, tema sõber Marek ja Levan peksid autoremonditöökoja omanikku, nõudsid temalt 50 000 krooni, võtsid selle katteks päevi näinud Mercedese, mobiiltelefoni, raha ja sõrmuse. Sellele järgnes röövimisi, peksmisi, väljapressimisi ja vargusi.
21. detsembril 1999 peksid Pulst ja tema kaaslane oma korteris kodutut pesapallikurikaga kuni see murdus. Pulst lõikas kääridega mehelt kõrvad, tema kaaslane torkas noaga südamesse ja lõikas läbi kõri.
Riik on abstraktsioon. Jah, see kehastab ja tähistab igasuguseid asju ja nii edasi ja nii tagasi. Jah, sel on kalduvus panna inimesi õõnsaid pateetilisi kõnesid pidama. Aga see on pigem miinus kui pluss.

Inimpsyyhika ei talu abstraktseid mõisteid kuigi hästi. Need moonutavad meie reaalsustaju, kuni me hakkame pidama väljamõeldisi olulisemaks kui tegelikkust. Näiteks muutuvad usk ja isamaa haigestunutele tähtsamaks kui reaalsed, käega katsutavad inimesed. Järgmine samm on ohverdada tähtsusetu tähtsale.

Populistid muidugi elavadki abstraktsioonide varjus nagu hallitus hämaras ja niiskes. Ei midagi yllatavat. Nad levitavad retoorilisi haigusi aktiivselt ning halvemal juhul põevad neid ka ise. Öeldagu rottide kohta mida iganes, ent nad ei lõiganud katkust kasu.

Kommenteerisin kuskil just hiljuti: riigist, kus riigireetmist karistatakse karmimalt kui jõhkrat mõrva, enam head nahka ei saa.

 
eXTReMe Tracker