Sunday, October 19, 2008

Euroopa Liit kysis minu arvamust

Hetk tagasi lahkus Emori rahvauurija, kes mulle oma tund aega järjest kõikvõimalikke kysimusi esitas. Oli väga hariv. Takkajärele tundub, et oleks pidanud märkmeid tegema.

* Kas olete Euroopa Liidu asjadega hästi kursis või tahate rohkem teada saada?

Mõlemat? Arvatavasti tean siiski rohkem kui enamik eestlasi, ent märksa vähem kui tahaks. Vikipeedias olen paari artiklit kõpitsenud, samas jäi teema tykati ysna segaseks.

* Millise tasandi - EL, riiklik, kohalik - esindajad on kõige paremini esindatud, et esindada Euroopa Liidus Teie isiklikke huve?

Selle lausega jooksis keegi rappa. Raba esindusse.

* Millistele valdkondadele Euroopa Liit kõige enam raha kulutab? Aga millele peaks kulutama? Yks võimalikke variante: võitlus Euroopa ja rahvusvaheliste looduskatasroofide vastu.

Tyhja sest kirjaveast, ent "võitlus Euroopa ja katastroofide vastu" on sõnastatud hurmava elegantsiga. Meenutab Irve loosungit "Päästa naised ja maailm".

* Kas olete kuulnud Globaliseerumisega Kohanemise Euroopa Fondist, mis abistab globaliseerumise ohvreid?

Tõesti pole kuulnud. Kahtlesin alguses, kas sihuke yldse olemaski on - äkki tegi testi koostaja kurja nalja.

Kui mina lähen ja kaeban, et kannatab globaliseerumise all, kas ma saan siis toetust? Kas hingelised kannatused loevad? Aga kui mul on arstitõend?

Kreenholmi endisi töötajaid, kusjuures, peaks see loogiliselt võttes toetama. Nemad paraku pole vist suuremalt jaolt paberite järgi eurooplased.

* Kas Euroopa Liidu eesistujariigid vahetuvad kuue kuu takka?
* Kas Euroopa Liidul on 15 liiget?
* Kas Šveits kuulub Euroopa Liitu?
* Kas eurot kasutab 12 riiki?


Tore mälumäng. Kas kysijad lugesid euroriikide hulka ka Kosovo?

* Kas Euroopa Liit on kaasaegne?
* Kas europarlament on dynaamiline?


Hulk kysimusi tegeles mainekujundusega, suurem osa neist sama ymarasõnaliselt kui see viimane. No kuidas sa ytled, et parlament, mis pidevalt yhest riigist teise kablutab, ei ole dynaamiline ehk liikuv?

* Mis on Euroopa Liidu identiteedi jaoks kõige olulisemad? Variandid: ajalugu, geograafia, hymn, lipp, yhised väärtused, euro, tunnuslause...

Jabur valik. Turunduslikult on hymn muidugi tähtis. Aga ajaloo või geograafiaga ei saa seda ju võrrelda. Need on pealegi juba ette antud, takkajärgi ajalugu ju muuta ei saa.

* Kas transporti peaks korraldama Eesti riik või Euroopa Liit?

Millist transporti? Raudteeyhendust Euroopaga või bussiliiklust Aegviidu ja Albu vahel? Yhte pole Eesti igatahes korraldanud ja teist ei paista kah varsti enam olevat. Las nyyd proovib Euroliit?

* Mis peaks olema järgmiste eurovalimiste põhiteemad?

Mis mõttes "peaks"? Kas selleks, et valimistel võita, või selleks, et mingeid teemasid inimestele teadvustada, või...? Ja mis vahel sel on? Eestis toimuvad sisuliselt ikka isikuvalimised, tõenäoliselt lähevad parlamenti hoopis teised. (Kes usub, et Savisaar läheks tõepoolest Brysselisse, kus ta yksnes venelastega rääkida suudab?) Hääletavad kõik lõpuks nii, nagu partei ette ytleb - mitte kodupartei Eestis, vaid yleeuroopaline hiidpartei, mille nime Eestis enamik valijaid ei teagi. Sõltumata koduparteide seisukohtadest või valimispropagandast.

Muuseas, enamiku europarteide nimedel pole ka pysivat eestikeelset tõlget. Eri tekstides tõlgitakse need erinevalt, eestikeelsete kodulehtedega nad ennast ei vaeva. Ja milleks? Kolkapoliitikas aetakse läbi kohalike maskidega.

* Kas kolite lähema viie aasta jooksul?
* Kas Teil on kahe aasta pärast tööd?


Kust mina tean? Arvatavasti. Yyrikorter ja palgatöö on sama kindlad kui ilm: midagi tõenäoliselt on, kuid kes seda aastaid ette teab.

* Kas koliksite mõńda teise ELi liikmesriiki?

Iirimaale - iga kell. Paraku on kõik mu oskused keelepõhised, nii et see eeldaks head hulk kodutööd. Ja mõned mulle olulised inimesed ei peaks sest projektist tõenäoliselt suurt midagi.

* Mis võiks Teid kolima innustada? Variandid: parem tervishoid, paremad töötingimused, parem kliima, võimalus kohtuda uute inimestega...

Kas parem kliima võiks tähendada rohkem vihma ja tuult?

Töö lõpuks saime Euroopa Liiduga teineteisest märksa rohkem teada. Kysitlejaga muidugi ka. Tal elab sõbranna Iirimaal - pagan, ehk oleks pidanud kontaktandmed võtma...

 
eXTReMe Tracker