Saturday, October 25, 2008

Lapsed internetis ja tassike teed

Larko annab teada, et Katrin Saksa blogitsensuurikavast on tasapisi kujunenud soov kaitsta lapsi kurja interneti eest. Nyyd kysibki näitsik kogenud lastevanematelt nõu.

Et filtrid on puised ja eestlastel nendega pealegi keeleprobleemid, kirjutas Larko juba ära. Lisan hoiatuseks, et kord määratud keelde on mõnikord raske maha saada - näiteks Google lylitab mu otsingutes idioodi järjekindlusega "moderate safe searchi" sisse. Õnneks see midagi sisuliselt ei takista, käib ainult närvidele.

Laste asjus on Katrinit raske aidata. Lapsevanemana olen suhteliselt vähekogenud, netielukana aga märksa enam, nii et mõningaid tähelepanekuid olen siiski teinud. Eks esimeste asjade seas peaks lastele neti kohta muidugi selgitama, et

* msni võõrastele lahti jätta ei ole hea mõte,
* suvalisi linke ja vilkuvaid reklaame ei klõpsita - eriti, kui tekst on võõras keeles ja aru ei saa -,
* kõike ettejuhtuvat ei installita ning
* netis kohatud tegelased ei pruugi päris elus sugugi nii toredad olla.

Rääkimata sellest, et nett ei ole tegelikult anonyymne, iga nõmetsemine ja rumalus jääb kauaks nähtavale ning turismireisile minekust blogis sõpradele teada andes võid hiljem avastada, et kodus käisid yllatuskylalised.


Ainult et parimal juhul suudavad kodused seda lastele ise õpetada. Koolis õpetatut ei kuula niikuinii keegi - või kuulavad yksnes need, kes niigi mõistlikult käituvad. Mida Europarlament sel juhul teha võiks? Tassikese teed.

 
eXTReMe Tracker