Saturday, October 18, 2008

Phaethoni viimane lend

Ajakirjandus armastab myyte. Jäime hiljuti yhe sõbraga arutama, kui populaarsed on ikkagi Lood. Haaratakse iga võimaluse järele probleeme lihtsustada, leida arhetyypilised tegelased ja suruda nad tuttavasse skeemi. Lugejadki on selle yle rõõmsad: algusest peale on selge, kuidas asjaosalistesse suhtuda ja mida millestki arvata.

Meedia elab myytide vahendamisest. Ent samas võib mõnikord ka päris ehtne myyt meie nina alla ilmuda - ja keegi ei pane tähelegi.

Päikesejumal Heliosel oli poeg nimega Phaethon. Yhel varahommikul tuli ta isa juurde, kes parasjagu päikesevankrit päevaseks sõiduks valmis sättis ja palus: "Isa, lase mõnikord ka minul vankrit juhtida! Teised poisid ei usu, et ma olen sinu poeg, mõnitavad ja pilkavad." Helios kortsutas kulmu: "Ei, Phaethon, sa oled siiski liiga noor. Päikeseratsud on tulised, nad tunnevad kohe ära, kui nende ratsmeid kindla käega ei hoita. Kasva veel mõni aasta, kyll siis sõidad." Phaethon läks noruspäi minema.

Ysna segane pilt Phaethonist.

Yhel päeval tõusis päike aga varem kui muidu. Helios jahmatas: Phaethon oli ikkagi, vastu tema keeldu, vankriga sõitma läinud. Alguses liikus päike yhtlaselt yle taeva, seejärel aga vänderdas kord vasemale, kord paremale ja kaldus lõpuks maa poole, kus põletas Aafrika kõrbeks ja tulevased afroameeriklased mustaks. Zeus yritas päästa, mis päästa andis, ning virutas vankrile välguga. Phaethon sõitis Eridanose jõkke, mille ääres tema õed heliaadid nutsid, kuni muutusid papliteks ning nende pisaraist sai merevaik.

See on nyyd mälu järgi ja ysna kirjanduslikult jutustatud. Veel kirjanduslikumalt kirjutas Mati Unt raamatus "Phaeton, päikese poeg".

Inimesed on juba ammu armastanud seda kurjakuulutavat nime sõiduvahendite jaoks tarvitada. Yht neljarattalist kerget kaarikutyypi nimetatakse faetoniks, 1929. aastal loodi Graham Paige DC Phaeton, 1997 ideeauto Chrysler Phaeton ning 2002 luksussedaan Volkswagen Phaeton.

Faeton.

Mis oleks veel parem vahend, milles end surnuks sõita, kui juhitavuse kaotanud päikesevanker? Kärntenis ehk ladina nimega Carinthias kordas Jörg Haider myyti ja lahkus lavalt pauguga. Makske kinni või tehke järele.

 
eXTReMe Tracker