Saturday, November 8, 2008

Isamaine rumalus

Kodanik Delfidebiilik kirus IRLi poliitikut Margus Jaagot, sest too olla kirjutanud silmapaistvalt rumala artikli. Lugesin igaks juhuks yle. On jah rumal jutt, asja eest sõimatakse. Lyhidalt yteldes: "P...sse see keskkond! Ettevõtted peavad saama harjunud viisil tasuta saastata, muidu tuleb kylm ja nälg."

Yks lõik tundus sedalaadi tegelinskite kohta eriti tyypiline.

Kasumi teenimine ettevõtluses on normaalne ning mida paremini läheb majandusel ja ettevõtjatel, seda paremini läheb meil kõigil, sest ettevõtjatelt tuleb lisaks töökohtadele ka suurem osa annetustest ja sponsorrahast, mis lähevad eri valdkondadesse ja üritustesse, millest saame osa me kõik.
Kasumi teenimine keskkonna kulul tähendab, et yks mees kallab oma virtsa kyla kaevu ning keeldub kylarahvale kaevu puhastamise kulusid maksmast. Muidugi on selline "kasum" normaalne. Normaalne on ka see, kui mõni firma saab oma "kasumi" riigi või ELi toetustest. Kurt Vonnegut kirjeldas "Tšempionide eines" "põllumeest", kes sai rikkaks riigi tasudega selle eest, et ta vilja ei kasvatanud. Ajapikku sai temast osariigi suurim vilja mittekasvataja.

Kysimus on selles, kuidas niisugused "ärid" ja "kasumid" ebanormaalseks muuta. Et normaalseks jääks vaid selline kasum, mis on saadud partneriga võrdsetel alustel äri tehes, mitte tema makse oma taskusse ahmides või isiklikku prygi naabri aeda kallates.


***

Teistpidi võttes on IRLis teisigi mitte eriti arukaid inimesi. Alles hiljuti hyples yks hampelmann vaimustunult yles-alla ja lärmas, et eestlased on puhas rahvus, kes pole iial võõramaalastega segunenud. Tasuks välja uurida, kes oli geniaalse eugeeniku ajalooõpetaja - ja kui too ikka veel koolis töötab, kiiresti lahti lasta.

IRLi lohutuseks võib ytelda, et seal on ka täitsa taibukaid ajaloolasi. Las korraldavad noortele kiirkursuse, et nood erakonna mainet rohkem ei rikuks.


***

Muuseas on Jaago Delfile tynga teinud, IRLi kodulehe viitel ilmus sisuliselt sama lugu teise pealkirja all juba 23. oktoobri Põhjarannikus. Tavaliselt ei peeta sama jutu mitmesse lehte saatmist heaks tooniks, ehkki Delfi võib muidugi Põhjarannikusse piisavalt põlglikult suhtuda ning seda mitte konkurendiks pidada.

 
eXTReMe Tracker