Monday, October 30, 2006

Meie kuulsusrikkast minevikust

Jälgin viimasel ajal yhes listis toimuvaid võitlusi. Aeg-ajalt jääb mullegi yht-teist silma. Ei taha head löömingut ära rikkuda, kirjutan parem siin ja loodan, et mõte mingi tagaukse kaudu ka reibaste pugilistideni jõuab.

Kirjutas seal yks kena noorik nii:

Vanurid veedavad pikki tunde apteekides, uurides proviisoritelt, missugune toidulisand on kõige kasulikum selleks, et liigesed normaalselt töötaksid ja et luud ei murduks kergesti, et uni oleks normaalne ja et vererõhk kimbutama ei kipuks. Nendesamade vanurite emad ja vanaemad oskasid toituda nii, et sääraseid probleeme ei tekkinud, teha sauna ja vihelda nii, et liigesed olid korras, keeta ravimteesid, teha mähiseid ja kompresse, kasutada hanerasva jne, kui loetleda elementaarsemaid võtteid. Tänapäeval viiakse aga suur osa niigi napist pensionist apteeki/.../


Ega see pole yksikjuhtum.
Inimestel ongi ääretult sant ajaloomälu.



Tänapäeva linnainimene ei kujuta enam ettegi, kuidas kunagi maal elati. (Tihtipeale sedagi mitte, kuidas seal praegu elatakse ja mis imeasju võidakse normaalseks pidada. Inimene lepib kõige, mida paber ei kannata.) Eks me kõigi ettekujutus maaelust pärineb ajastust, mil linnasaksad mitu põlvkonda järjest olid maainimeste elu sihikindlalt ja vastuseisule vaatamata paremaks muutnud.

Romantism on tore asi. Byron, korsaarid, mustlastydrukud, lilleline heinamaa ja päikesepaiste...



Tehke proovi. Võtke talveks nädalake puhkust ja laenake mõnelt sõbralt ylearune elektrivaba majake keset metsa. (Ylearune seepärast, et poleks kahju, kui maha põleb.) Pange akende ette klaasi asemel kilekotid (klaasieelsete materjalide imitatsioon) või katke need yldse kinni, toppige korsten täis (soovitavalt tulekindlat materjali), kytke ahju ja tundke mõnu looduslähedasest eluviisist. Kui väga suitsuseks läheb, tehke uks lahti.

Põrandal õlehunniku otsas magades mõelge, et teil on hetkel märksa mugavam kui oli kunagi teie esivanematel. (Yksikasju ei hakka loetlemagi, liiga palju saaks. Olete te kunagi lehma ja seaga koos maganud?)

Ja kui sedasama ylalmainitud päikesepaistet ilmuma peaks, istuge tare ees väljas ja lugege Baeri raamatut "Eestlaste endeemilistest haigustest". Abre los ojos.

 
eXTReMe Tracker