Thursday, July 15, 2010

Hindu tõsta pole võimalik? On kyll

Jyrgen Ligi teatab Päevalehes, et "hindu tõsta pole võimalik". Eks tema ettekujutus maailmast on ka naiivsevõitu.

"Tema sõnul annab põhjuse hindu tõsta kütuste ja toiduainete kallinemine, mida riik kontrollida ei saa."
Jälle vassitakse sõnadega. Põhjuse annab soov rohkem raha teenida. Euro pakub selleks soodsat võimalust ning kytuste ja toiduainete (ehk peeti algselt silmas tooraineid?) kallinemine on ettekäänded.

Ausa hinnastamise kampaania on muidugi vahva, aga kui paljud ettevõtted sellega tegelikult liituvad? Ligi jutt "yhiskondlikust kontrollist" on lihtsalt pläma. Vapiano näidishukkamine EPLis võis ju yhe restorani juhtidele mõneks ajaks meelehärmi teha, ent kui kauaks see tegelikult inimeste käitumist mõjutab ja kui palju firmasid lehed ikka tapalavale tassivad?

Praktikas on hinnatõusud juba pihta hakanud. Jah, neil on ees pikaajaline piir - turumajanduses ei saa keegi kysida hinda, mida ostjad lihtsalt ei maksa. Aga lyhiajaliselt ning eriti veel teiste myyjatega koos koondub yks hinnatõus kyll euro ymber. Ning see on praegu juba pihta hakanud.

Majanduslangus ei mõjutanud kuigi paljusid firmadest hindu langetama, mis näitab, et tarbijad ei muutnud oma ostukäitumist kuigi radikaalselt. Järelikult on hinnakasvuks veel veidi ruumi.

Ei oleks Eesti ettevõtjate moodi jätta seda kasutamata. Nende mõte liigub tavaliselt ikka yhes suunas: kasumlikkust tuleb tõsta hindu kergitades ja palku langetades, mitte kogu tööd ymber korraldades ja ärimudelit muutes. Meie ärikultuuris ei ole ajukasutus kombeks; see on ka peamine põhjus, miks Eesti majandus on struktuurselt nõrk ning tõenäoliselt jääbki selliseks. Inimesed ju ei muutu. Tõsi, erandeid on. Aga need on ka erandid.

Tegelikult peitub eurohinnatõusus muidugi turundusvõimalus nutikatele ettevõtjatele. Kui mõni poekett riputaks uksele suure sildi "Meie hindu ei tõsta!" ja siis hoiakski need pikka aega samadena (nihverdamata sealjuures koguste või muu säärasega), teeks ta tõstmata jätmise kahju kiiresti myygimahuga tasa, rääkimata pikaajalisest mainevõidust. Paraku ma ei usu, et meil keegi midagi seesugust ette võtaks. Šlikerdada on kergem ja mugavam.

 
eXTReMe Tracker