Thursday, October 7, 2010

Ligikaudsed lähendid

Pärast mõningasi kõhklusi ostsin poest juustulaadse toote. "Hollandi juustulaadne," ytles etikett. "Päritolumaa: Belgia". Ei mingit valmistajat, anonyymse autori taies.

Hiljem lisandusid korvi veel leivalaadne toode, vorstilaadne toode ja paar tomatilaadset toodet. Et kõik arvutimärssi ei mahtunud, ladusin nad kilekotilaadsesse tootesse.

Jõudnud kodulaadsesse tootesse, pyydsin valmistada poesaagist mõned kuumad võileivad. Leib alla, tomat ja juust peale, vahele sidrunipipart ja soola - nii see ju teadupärast käib.

Juustulaadne toode vastas ootustele. Ei sulanud. Võdises kuhja otsas pehme kallerdisena, ilmselt oli tal kylm. Maitse järgi ma teda kyll juustuga segi ei ajaks.

Tomatilaadsel tootel puudus vana hea ymar mekk ehk umami, oli pelgalt miski loodetavasti vitamiine sisaldav orgaaniline ollus. Kui keegi muistseid ulmefilme tunneb, siis "Soylent Green" on ysna sobilik assotsiatsioon. Vorstilaadne toode ei maitsenud liha (hehee, nukker nali) ega isegi mitte jahu järele. Leivalaadne toode ei ajanud pepri, see on igatahes pluss. Ega ma ehtsat aganaleiba proovinud pole, võrrelda ei saa. Esimese ilmasõja aegsest sakslaste saepuruleivast olen ka yksnes raamatuist lugenud. Tõstsin toote igaks juhuks pliidist kaugemale.

Kõht täis, lugesin natuke õpikulaadset toodet. Selle põhjal on midagi konkreetset kokku kirjutada ysna raske, ent tuleb: kursuselaadse toote raames oodatakse mult seminaritöö laadset toodet. Õnneks on teised juba oma margi maha pannud.

Otsisin kapist natuke veinilaadset toodet ja kallasin endale klaasikese. Maitses nagu pahaksläinud puuviljamahl. Mitte viinamarjamahl, midagi ersatsmultinektari sarnast. "Valmistatud Euroopa Liidus," ilguksid ampelomaanid. Tegelikult muidugi Tilburgi linnas, tuntud veinimaal Hollandis.

Põhiline lootus on, et peagi tuleb unelaadne toode ja näitab midagi, mis ei puutu sellesse elulaadsesse tootesse.



P.S. Vabandatagu mind delikaatsete isikuandmete paljastamise pärast, aga kursuselaadse toote raamesse kuulub diskussioonilaadne toode ning ma tõesti ei suuda hoiduda tsiteerimast yhe sealse kaastudengi kysimust: "Kas elukorraldus - kasvatus lähtub nn orianduslikul eeldustel ehk inimesi haritakse eliidile (sh. ärieliidile) vastavalt, oleks/on reaalsust arvestavale anarhistile vastuvõetav?"

Mis asi on eesti keeles "lähtub orianduslikul eeldustel", mida tähendab "haritakse eliidile vastavalt" ja mis on sel tegemist "oriandusega"?

Mu hämmelduse ajendit täpsemalt formuleerides: kas see on tõesti ylikool ja miks ma siin olen?

 
eXTReMe Tracker