Tuesday, August 14, 2007

Antiikmytoloogia: toimetajad

Aeg-ajalt tuleb mul selgitada inimestele, kes oli Prokrustes ja miks seda usinat töömesilast hoopis vooditega seostatakse. Lihtsuse mõttes kirjutan siia ka.

Prokrustes (tõlkes Venitaja) oli teeröövel Eleusise lähedal, kes kõik teekäijad raudse lahkusega oma raudsängi puhkama sundis. Kes oli pikk, tehti lyhemaks, kes lyhike, venitati pikemaks. Nipp seisnes selles, et sängi pikkus oli reguleeritav. Theseus võttis aga Prokrustese kinni, pani ta enda sinna ja kärpis teda peajagu.

Sisuliselt oli Prokrustes Esimene Toimetaja. Ainult et kuna lehti veel polnud, toimetas mitte artikleid, vaid autoreid. Ka yks mu kolleeg meenutas just heldimusega, kuidas eelmisel tööpostil olid tal käepärast vanad head toimetamisriistad nagu mõõk ja haamer...

Ametlik ajakirjandusmytoloogia peab maailma esimeseks päevaleheks Acta Diurnat, mis hakkas ilmuma Roomas 131 eKr ja oli enam-vähem meie Riigi Teataja vaste. Tollest pole paraku yhtki eksemplari säilinud, nii et teadmata on jäänud ka ta toimetajad, kes Prokrustese õilsat traditsiooni jätkasid.

 
eXTReMe Tracker