Saturday, August 25, 2007

Rumalad sõnad

Reaalteadmised käivad alla. Inimesed ei suuda enam asjust selgelt mõtelda ja seepärast ei mõista ka, mida suust välja ajavad.

Mõne aasta tagune Stanfordi ülikooli uuring näitas, et päikese kätte pargitud sõiduautos tõuseb temperatuur tunni ajaga umbes 22 kraadi ka siis, kui väljas valitseb jahe ilm. Seda on lihtne kontrollida – jätke lapse asemel autosse küpsetamata kringlitainas ning tulge õhtul tagasi.
Kerkib 22 kraadi? Tunniga? Et siis... näiteks 20 kraadilt lupsti 42ni? Ei tahaks kyll hästi uskuda.


***

Kunagine poliitikute saunamees Peeter Olesk kirjutas Päevalehes uhke nime all Romaaniylikool Kiplingi romaanist "Kim":
Mida oli Indias luurata? Vana-aasta viimasel päeval 1600 asutati Elizabeth I heakskiidul Briti Ida-India Kompanii, mille eesmärk oli kontrollida India ookeani rannikut ning vürtsi-, tee- ja kivisoolakaubandust (kivisool on püssirohus väga tähtis komponent).
Saunas pyssirohtu ei valmista, keskkond on liiga niiske ja kuum. Kust siis need teadmisedki?
Minu koolipõlves tehti pyssirohtu kolmest põhikomponendist: söest, väävlist ja salpeetrist.
Mida ytlevad Tartu Ylikooli mineraloogid kivisoola kohta?
Haliit ehk kivisool - NaCl. Esineb kuubiliste kristallidena (foto 3) ning teralise või tiheda massina settekivimites (foto 2). Värvitu (foto 1) või lisandite tõttu hall, kollane, pruun jne. Läige klaasjas, porsunud pinnal rasvane. Soolane maitse. Kergesti lahustuv. Sadestub välja soolajärvedes.
Vähemalt võime tunda end julgemalt, teades, et Eesti humanitaaridest ei saa kunagi terroriste. Teadmisi napib.


***

Blogosfäärist tuult otsides leidsin toreda uudise:
Väga lahe lahendus leidis endale koha Bahreini (tead see kõrb kus aastas korra F1 sõidab) Maailma Kaubanduskeskuse kaksik tornidel. Nimelt ühendati kahte torni ühendatavatele sildadele tuulegeneraatorid. Mis saavad toidet Golfi hoovusest tulevatelt tuultelt.
Kus asub Bahrein? Pärsia lahe ääres, Araabia poolsaare kirderannal, India ookeani servas. Kus on aga Golfi hoovus? Atlandi ookeanis. Milleks mõelda, kui selle töö võib arvutile jätta?


***

Kuulsin ennelõunal telekast panegyyrikat: "Vaid yhe sekundiga muudab Fructis Instant Wonder Mask juuksed 100% kergemaks!" Kui yhekilone suhkrukott syyakse 50% kergemaks, kaalub ta 500 grammi. Kui 100% kergemaks, kaalub ta 0 grammi. Juuste kohta kehtib sama: 100% kergemad juuksed ei kaalu yldse midagi. Sel juhul yteldakse, et juuksed seisavad pysti.

Jah, ma tean, mida kõike nyyd võib hakata kaalu ja massi erinevusest jutustama. Õhurõhk ja muu. Aga jabur on see jutt ikkagi.


***

Ega rumalus siis reaalaladega piirdu. Postimehes oli juttu pulmavanast nimega Urmas Lehtsalu, kes õpetas inimesi Kaali meteoriidikraatrisse pudeleid loopima ja on nyyd tänulik arheoloogile, kes talle ytles, et nii ei tehta. Kas keegi oleks palun nii kena ja ytleks talle edasi, et maha sylitada ei ole ilus, väiksemaid peksta samuti mitte ja avalikus kohas ei roojata? Maailm on tegevusi täis, millest hoidumine võiks olla kaunis loogiline. Aga näe, lollid on leidlikud.

Kollase lume söömine mõjub yksnes lollile endale, selle eest pole hoiatada vaja.


***

Kui juba lolluste kallal olen, torkan viimase keelelise tähelepaneku kah siia otsa.

Oru pargi promenaadist ma kord juba kirjutasin, nyyd kuulutatakse välja ka kammermuusika festivali galakontsert. Gala- tähendab lihtsalt pidulikku, aga on läinud käibele iseseisva sõnana, mis tähistab maitselageduseni pompöösset best of- ehk siis syldiyritust. Kammerlik tähendab seevastu väikest ja vaikset. Kammergala on umbes nagu unelaul sõjaväeorkestri esituses - näide sellest, kuidas ahnus ja maitsetus tapavad igasuguse mõtte.

 
eXTReMe Tracker