Wednesday, October 17, 2007

Kuidas vabaneda neegritest

Tänasesse lehte on tõlgitud Project Syndicate'ist California Ylikooli majandusteaduskonna ylemuse Gregory Clarki jutt sellest, kuidas vaestest riikidest rikastesse liikuv migratsioon ringi pöörata ehk kuidas vabaneda tyrklastest, neegritest ja muudest pudulojustest. (Pikem algtekst pealkirjaga "Rikkus ja rahvaste kultuur".) Iseenesest ysna vaimuvaene jorin, aga omas žanris kyllaltki symptomaatiline.

Tänane majanduskasv ei tulene paremaist stiimuleist, vaid uue majanduskultuuri loomisest. Vaeste ühiskondade kasvama panemiseks peame muutma nende kultuuri, mitte lihtsalt institutsioone ja stiimuleid. See nõuab arenenud majandusega riikide elu näitamist suuremale hulgale inimestele. Hoolimata majandusteadlaste peaaegu universaalsest usust stiimulite primaarsusse, näitab maailmaajalugu kultuuri domineerimist.
Kulturträgerlus.

Kipling uskus ka, et valge mehe koorem on levitada metslaste seas kõrgemat kultuuri - ka siis, kui rumalad ise ei tea, mis neile hea on, ja õilsatele kavatsustele vastu hakkavad. Nagu näha, tema pärand elab ja õilmitseb.
Migratsioon toimub alati vaestest majandustest rikastesse. Seega on probleem piisava vastupidise migratsioonivoo loomine vaestesse ühiskondadesse nende poolt, kes on näinud edukate ühiskondade sotsiaalseid tingimusi.
Paneme aga jõe tagurpidi käima ja ongi lahendus olemas!

Ainult et kui kõik probleemid lahendab vaestele võsaneegritele valge - vabandust, rikka - mehe kultuuri näitamine, mis neist laiskuse välja ajab ning palmi all aeleda ei lase, mis pagana nipiga nad siis pannakse koju minema ja kodumaad yles ehitama, kui nad ise sinna minna ei taha? Ajame kaikaga?


***

Mis ma siin ikka tyhja lingin. Täies mahus tsiteerimiseks on "White Man's Burden" liiga pikk, aga esimesest salmist peaks piisama.
Take up the White Man's burden--
Send forth the best ye breed--
Go bind your sons to exile
To serve your captives' need;
To wait in heavy harness,
On fluttered folk and wild--
Your new-caught, sullen peoples,
Half-devil and half-child.
Poolkurat ja poollaps.
Inimene vaid mööndustega.


***

Punane Hanrahan heietas kunagi teemal, kas terminil "geograafiline klassivõitlus" on mingi sisu või mitte. Nagu ma ta refereeringust aru sain, esindas ta koduses diskussioonis naesterahvas taas tervet mõistust - nagu neil yldiselt kombeks.

Eufemismid ei muuda millegi olemust. Kolonialism on kolonialism, pandagu selle ette siis neo- või mitte.

Neegrid võivad meie heaks rabada kyll, aga parem, kui nad on silma alt ära.

 
eXTReMe Tracker