Friday, October 19, 2007

Word War II

Tunaeile hakkas EPL saatma laiali kummalisi kirju. Pikalt refereerida nad ei luba, aga lyhike kokkuvõte on sihuke, et EPLikud poovad yles kõik, kes neid tsiteerivad või refereerivad, enda blogi või lehe päist nende omaga ei asenda ning kogu raha neile ei anna. Reeglistik mõeldi välja kyll mullu septembris, aga pärale jõudis alles nyyd.

Konspiratsiooniteoreetikud arvasid, et ju nad Kruudat (ja Delfit) togivad. Samad konspiratsiooniteoreetikud saatsid EPLile ka kirja, milles kuuldavasti ytlesid, et aitäh, me siis ei tsiteeri ega refereeri, ning laenake teie meilt ikka edaspidigi.

Mõtlesin kah korraks, et kutsuks blogijaid yles seaduskuulekad olema ning EPLile rohkem mitte viitama, aga igasugu yleskutseid ja boikotte on viimasel ajal isegi kyllalt olnud. Mul on neist ausalt yteldes kõrini.

Põhimõtteliselt oleks sest isegi kasu, kui EPLiga yhineks kogu Luige grupp (nt EE ja Maaleht) ning teiselt poolt ka Postimees koos talle kuuluvate maakonaalehtedega. Praegu käib Eesti suuremate lehtede vahel usin verepilastus. Iga lehe lood laenatakse kõigisse teistesse, tulemusena näevad kõik ysna yhtmoodi välja. Erandiks on ehk arvamuslood ja neidki kiputakse refereerima, kui keegi vähegi mahlasemalt väljendub. Eriti hull on pilt muidugi veebiversioonides. Kui see orgia nyyd lõpeks, ehk sunniks see veebiajakirjanikke rohkem originaaluudiseid tegema või isegi võõrkeeli õppima. Praegu on välisallikate uudiseid sama palju kui õigesti kirjutatud võõrsõnu esimese klassi kirjandeis, algtekstiga võrrelda aga ei maksa. Ja vanad kipuvad nad kah olema.

Samas olen ma liialt pessimist, et olukorra paranemist uskuda. Tõenäolisemalt hysteeria ei eskaleeru, sõda jääb huvipuuduse tõttu ära ning aasta pärast ei viitsi keegi seda väikest suurushulluse puhangut meenutada. Loota ju võib, ent tehku seda keegi teine.

Kirjatsura kirjutab sest jamast siin. Tema teatel olevat ka Postimehel samalaadne manifest tagataskus, nad lihtsalt ei pruugi seda.

EPL ise jutustab siin ja siin.

 
eXTReMe Tracker