Saturday, May 27, 2006

Exegi monumentum...

Olen kyll mitut puhku lootnud, et surnult syndinud mõttel lastakse rahus surnud olla, aga ei, ikka kaevab mõni laiba jälle yles ja teeb sellele usinalt kunstlikku hingamist. Ei mäletagi, kust see Tallinna lahte uputatav Kalevipoeg mulle jälle silma jäi, aga otsisin nyyd enda vana mõtte jälle yles. Google'i väitel tundub sel olevat laiem tagapõhi.

Mis mulle närvidele käib, on kehva kunstiga tavaliselt kaasnev hirmtõsidus. Suur Rahvuslik Symbol, my ass - hea, et laevaga Tallinna saabuvad soomlased ei tea, mida see tyyp nende kandis tegi. Seevastu võib huumorimeelega tehtud taies endale pisukest kunstilist logisemist lubada, sest ta ei taha olla pateetiline. Mõelge nyyd korraks järele, kummasse inimesed enamasti heatahtlikumalt suhtuvad, kas yhe linna symboliks saanud jäätisetuutuga olevusse, kellest enamik ei teagi, et see peaks naisterahvas olema, või teise linna symboliks muutunud pissivasse poisikesse?

Kui juba tahetakse märgistada Tallinna maailma kitšipealinnana, miks ei võiks siis vähemasti stiilseks jääda ja tellida selle kuramuse sarviku näiteks Jeff Koonsilt? Saaks talle 10000kroonise Eesti hädaärimehe asemel vähemalt Bill Gatesi näo pähe.

Võiks ju panna Tallinna lahte ka skulptuurigrupi "Kalevipoeg Saarepiigat vägistamas" - juhiks tähelepanu tänapäeval populaarsele perevägivallale ja mõjuks öösel linnas kakerdavatele välisturistidele hoiatusena.

Kusjuures Koonsil on sobilik taies juba olemas, tarvis ainult suurem koopia teha ja ymber nimetada.

 
eXTReMe Tracker