Tuesday, May 30, 2006

Oleme vääritud, viletsad ja nõmedad, palun pekske meid ja sõimake!

Olle Horm, Rakvere lihakombinaadi juhatuse esimees kirjutas tänasesse lehte lõbusa jutukese "Kohalik siga eestlase lemmiktoiduks":

"Kadestan Soome toiduainetööstusi, kuna nende tarbijatele on mingi valemiga juba varasest lapseeast kinnistatud arusaam, et "Suomalaineni" märgiga söök on parem ja maitsvam. Ja see toimib. Jõulusinkide ostmise ajal, mis on Soomes tohutu hullustus, ostetakse viis korda rohkem kodumaist kui veerandi võrra odavamat Taani päritolu analoogi."

"Eelnevast lähtuvalt kutsun põllumajandusministeeriumi tegelema eelkõige eestimaalaste positiivse arvamuse kujundamisega Eesti söögi suhtes. /---/ Küünilisele eestlasele on läbi aegade olnud lemmiksöögiks teine eestlane. Eestimaise tooraine suurkasutajana kutsun üles jõudusid ühendama, et meie uueks lemmikroaks oleks teise eestlase asemel Eesti siga."
Mille poolest see hea on, kui inimestes "on mingi valemiga juba varasest lapseeast kinnistatud arusaam", et miski "on parem ja maitsvam"? Miks peaksid inimesed pidama paremaks ja maitsvamaks midagi, mis seda tegelikult ei ole? Miks ei võiks nad lihtsalt häid ja maitsvaid asju osta, ilma igasuguse riikliku, seega nende endi kulul tehtava ajupesuta?

Miks peaks ma eelistama eestimaist, kui see on viletsam ja kallim kui välismaine? Ma eelistaksin seda niikuinii, kui see oleks võõramaisest parem ja odavam.

Igatsusest "arusaamade kinnistamise" järele on näha, et
1) igatseja ei saa oma toodete reklaamimisega ise hakkama;
2) igatseja ei usu ise ka, et tema toodetut võidaks pelgalt selle maitse pärast osta, ta ei pea ennast põhimõtteliseltki võimaliseks midagi sedavõrd head tegema, mis tegelikult nii hea ja maitsev oleks, et inimesed seda vabatahtlikult ostaksid.

Masendavalt vilets enesehinnang teil, tibukesed.


P.S. Mina kyll Rakvere lihakraamist nii halvasti ei arva.

 
eXTReMe Tracker