Thursday, December 27, 2007

Juhtimine organiseeritud kaose meetodil, vol 1

Olen tykk aega mõelnud kirjutada sellisest juhtimisviisist nagu juhtimine organiseeritud kaose meetodil. Ei jõuagi vist kunagi sellega systemaatiliselt tegelda, panen parem pähe tulevad mõtted kohe kirja. Võib-olla tulevad kunagi järgmised vollid ka.

Mõni inimene suisa armastab kaost korraldada. tundub jabur, ent tegelikult on sel ka hulk häid kylgi. Juhib selline kodanik mingit organisatsiooni ja tuleb talle pähe näiteks korraldada yritus, kus võetakse vastu talle meelepärane otsus. Võib-olla pole ta kindel selle läbiminekus, võib-olla on syydi lihtsalt iseloom, tulemus on aga niisugune:

1. Õhtul kell 7 läheb laiali kiri: homme kell 13 on juhatuse vabas vormis arutelu mitmel ebamäärasel teemal.
2. Koguneb suhteliselt vähe inimesi, kuid koos improviseeritud volitustega on neil siiski enamus häältest koos.
3. Võetakse vastu vajalikud otsused.
4. Yritus vormistatakse tagantjärele juhatuse erakorraliseks koosolekuks.

Kui reeglid volitamist ette ei näe, saab selle vähehaaval protokollidesse märkamatult sisse poetada ning pärast toetuda traditsioonile.

Milleks see tsirkus hea on? Esiteks saab läbi suruda kõik, mis pähe tuleb. Teiseks harjuvad inimesed tasapisi sellega, et juhil on alati õigus. Kolmandaks jäävad opositsionäärid otsustamisest kõrvale ning blaseeruvad ajapikku. Neljandaks saab "tulge kõik poole tunni pärast"-tyypi kutseid ignoreerinuid syydistada soovimatuses teha koostööd.

Kasulik nipp, mis?

Kui opositsionääride kallal piisavalt kaua närida, võib neist isegi täiesti lahti saada. Aga see on juba teine jutt.

 
eXTReMe Tracker