Sunday, December 2, 2007

Mis praegu toimub

Vaatan toredat filmi "Lions for Lambs". Meryl Streep ja puha. Ei ole jah nii vinge, kui võinuks olla, aga paha ka mitte. Sõda terrori vastu ja vaprad leheneegrid. Kas kuskil on ka mõni retrospektiiv "Kymme paremat filmi ajakirjandusest"? Vaataksin täitsa huviga. Palju Al Pacinot.


***

Panin filmi hetkeks seisma, sest akna tagant paistis ilutulestik. Kuidas inimesed yldse seebikarbiga ööd pildistavad? Mul ei tule kuidagi välja, aknaraamid on heledamad kui tänavalambid ja lambid heledamad kui majad ja majad heledamad kui taevas ja...

Näe, nii:


***

Pärast pildistamist eksisin kuidagi Aja bloggi, kus ta kurdab, et Brysseli eurokoridorides pole WiFit, yksnes tšehhi võrgu najal sai oma kirjad teele saata.

Mul tuli seepeale mõte, et Brysselile wifit myya oleks siis perspektiivikas äriidee. Alustuseks võiks eestlased oma piravõrgu yles panna ja seda nurgatagustes diilida ("Kule, näe, vaata, mul siin hõlma all on lapakas wifi! Äge, mis? Tahad ka? Hmmm... Mis sul seal portfellis on?"), hiljem rohke pistise ja Welcome-to-Estonia toel mingi legaliseerimisprotsessi läbi teha.


***

Vene(maa)lased "valivad" parlamenti. Jajah. Hea meelega teeks sellest homse loo, aga tõenäolisemalt tuleb mõni Eesti uudis peale. Ma olen keskmisest lugejast (ja ajakirjanikust) ka märksa välismaahuvilisem, ses mõttes ei kajasta muidugi reaalset meediaruumi. Ega loetavust.

Samas: kui me sedasorti uudistele kah tähelepanu ei pööra, on järgnev meile igati paras. Mitte, et eestlased syndmuste kulgu oluliselt mõjutada saaks.

Ja kui Marko Mihkelson uriseb, et "Putini võit on Venemaa kaotus" ja "Venemaa autoritaarsed režiimid ei saa lihtsalt olla jätkusuutlikud", siis "on meile ajalugu korduvalt õpetanud" ka, et esiteks ei sega jätkusuutmatus Venemaad kõigi teiste elu pea peale keeramast, teiseks ei kao Venemaa ise kuhugi (ning ka viimase mölaka suudab yldrahvalik mälukaotus puhtaks pesta) ning kolmandaks huvitab isevalitsejat suhteliselt vähe, mis tuleb peale tema surma, kui seda ennast annab piisavalt kauaks edasi lykata - olgu näiteks siis Stalin või Groznõi.

Jääme siis ootama ja vaatame senikaua filmi.

 
eXTReMe Tracker