Tuesday, August 12, 2008

Gruusia: tähelepanekuid mitmest meediast

Mõni tore inimene levitab kuuldust, et 19. augusti õhtul kell 21 algab Tallinna lauluväljakul öölaulupidu Gruusia toetuseks. Miskipärast jääb aga mulje, et yrituse tegelikud korraldajad ei tea sest asjast midagi. Laulupeoga tähistatakse hoopis edgaripäeva. Nii et on kahtlane, kas heas usust hoolimata õnnestub kellelgi seda ettevõtmist kaaperdada.

Ei, minu poolest laske käia, kui õnnestub. Olen lihtsalt pessimist.


***

Eile tuli teade, et Gori linn on ära võetud, Tbilisini jäi 65 kilomeetrit. Ilmselt on siis tänase ja heal juhul ka homse päeva teemaks Tbilisi.

Selle taustal kerkib vägisi kahtlus, et kui gorjatšije estonskije parni lennujaama kihhhutavad, on kõik juba läbi. Pole Gruusiat, kuhu lennata. Tänahommikuse abilennukiga Jerevani suunduvad itimehed võib-olla isegi jõuavad, aga järgmine sats jääb juba hiljaks.

Lootkem, et ma eksin.


***

Väga jaburat retoorikat kostab mitmelt poolt. Lollustest võikski teha eraldi jutu. Just praegu jäi silma, kuidas paar tegelast kiitsid takka Tiit Vähi arvamusele, et olge aga kõik hästi kuss, siis lähevad pahad asjad mööda. Vagura hõlma ei hakka keegi.

Inimesed ja asutused, kel on vähemalt nende endi arvates oluline kogus raha, käituvad enamasti ysna praktiliselt. Näiteks huvitab Venemaad, et Kaukaasia kaudu ei hakataks arendama naftatranspordisysteemi, mis yhel hetkel võimaldaks Euroopal Venemaast energeetikas mitte sõltuda. Järeldus: tuleb midagi ette võtta. No ja võetigi.

Vähit huvitavad tema investeeringud Sillamäel, mis sõltuvad otseselt tema heast läbisaamisest Vene riigiaparaadiga. Järeldus: tuleb kinnitada enda lojaalsust.

I, for one, welcome our new (Russian) overlords!

Inimeste teod on palju selgemad, kui telekal hääl maha keerata ja mitte lasta retoorikal end segadusse ajada.


***

Gruusia välisministeeriumi koduleht kolis Eesti serverisse. Nojah, Kavkaz Centr elab kah kuuldavasti meil. "Rahvas hakkab juba kogunema," ytles Fili.

Kahju ainult, et nende uudisekajastus nii kesine on. Isegi Eesti lehtedel on parem. Ja meie oleme sealt ju pehmelt yteldes kaugel. Praegu oleks grusiinidel suurepärane võimalus infosõltlasi nõela otsas hoida.


***

Evelyn Sepp ja Indrek Tarand on laias laastus yhel nõul. Arvatavasti on see ka neile endile yllatus. Erinevus on vaid nyanssides: Indrek tahab saata Gruusiasse militaartaustaga humanitaarabilisi, Evelyn regulaarväelasi.

Põhimõtteliselt pole tõepoolest vahet: ka Vapra Yheksakymne läkitamine eeldaks riigi sisulist toetust. Ja kui lahingutele vaatamata kõmisevad mõlemal poolel kõige valjemini hoopis propagandakahurid, ei tähenda riikliku sekkumise formaaljuriidiline eitatavus mitte midagi. Kui Gruusiasse läheks ka sitskleidikestes haiglaõed, saaks neist meedias peagi samad valgetes sukkpykstes snaiprid, kes väidetavalt Tšetšeenias käisid.

Ei, ma ei usu, et sellest mingit tolku oleks, kuni Euroopa ei reageeri tervikuna. Aga ma ei usu ka, et Itaalia-sugused valitsused laseks Euroopal midagi konkreetset ette võtta. NATO ei tee samuti midagi, sest USA-l pole sekkumiseks jaksu ega huvi; nende jaoks on sellestki kyll, et nad pooled grusiinid Iraagist koju viivad ja selle eest Venemaalt sõimata saavad. Ning ilma USAta pole ka NATOt.


***

Marko Mihkelson räägib, et Eesti peaks algatama protestiliikumise, mis sunniks Rahvusvahelist Olympiakomiteed 2014. aasta olympiamänge Sotšist ära viima. Sama kuulutab Silver Meikar. Arvestades, et ROK on korrumpeerunum kui Tallinna, Valga ja Narva linnavalitsused kokku, pole mingit lootust praktilise tulemuseni jõuda. Saab ainult paluda eriarvamus protokollida.

Pealegi on olympiamängude korraldamine totalitaarriikides ilus traditsioon. Saksamaa 1936, Nõukogude Liit 1980, Hiina 2008... Miks peaks Venemaa see ainus õnnetu erand olema?


***

Mitmel pool korjatakse praegu Gruusia toetuseks allkirju. Leidsin yhe toreda kommentaari:

Mina ei ole kah kuhugi allkirja andnud ja ei kavatsegi anda, sest praegu pole see aeg....
Praegu on aeg, kus tuleb vaadata üle õla....
Kui inimesed kipuvad yle õla vaatama, on selja taga tavaliselt Moskva.

 
eXTReMe Tracker